Едно от най-приятните неща на света е да се сгушиш до детето си и да се потопите заедно в чудния свят на приказките. Едва ли има нещо по-вълнуващо от това, да наблюдаваш реакцията му пред различните обрати в историята, пред емоциите на героите. Слуша с широко отворени очи и затаен дъх и сякаш целият свят изчезва. Съществува само тази история, тук и сега. И нищо друго няма значение.

Четенето на книжки е също чудесен метод за възпитание. Без да го натрапвате на детето, всъщност разбирате много за него, когато му задавате въпроси по историята, която четете – какво мисли за постъпката на даден герой; то би ли постъпило така; какво ли ще стане, ако героят беше постъпил по друг начин и т.н. Децата обичат да предизвиквате въображението им.

Проучванията сочат, че децата, чиито родители им четат книжки, имат по-добро поведение. Когато родителите четат на глас някоя история на своя малчуган, му дават възможност да разсъждава върху мислите и постъпките на героите. А това е полезно в морален аспект.

Четенето на книжки дава и друго голямо предимство – обогатява речниковия запас на детето. Когато слуша историята, то научава какви думи би могло да използва, за да опише чувствата си. А това от своя страна му помага да овладее по-лесно емоциите си, когато е разстроено.

Цветелина Велчева