Децата често са по-щастливи в отношенията си с домашните любимци, отколкото с братята и сестрите си

24 март 2019 г., 12:17
1222

Smolina Marianna / Shutterstock

Ново изследване откри, че децата често са по-щастливи в отношенията си със своите домашни любимци, отколкото с братята и сестрите си.  Учените са на мнение, че това подчертава добре положителната роля на животните в живота на децата.

“Всеки, който е обичал като дете домашен любимец знае, че децата се обръщат към тях за компания и споделяне, точно както при отношенията с хората,” обяснява Мат Каселс, водещият учен на изследването.

“Ние искахме да разберем колко силни са тези връзки в сравнение с връзките между децата и хората. Смятаме, че това ще ни помогне да разберем как животните допринасят за формирането на здравословна детска среда.”

“Доказателствата, че животните имат много положителна роля при влиянието си върху човешкото здраве и силата на връзките в семейството, са наистина убедителни” добавя Нанси Гии, съавторка в изследването.

“Социалната помощ, спокойствие, увереност и окуражаване, които получават децата от своите домашни любимци вероятно допринася за доброто психологически израстване и състояние по-късно в живота на децата като възрастни.”

“Но истината е, че все още има много да се научи за реалната роля на животните върху живота на порастващите деца в дългосрочен план,” завършват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Приложна Психология на Развитието.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари