Посланикът на Суверенния Малтийски орден в България Камило Дзуколи и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк  Левон Хампарцумян представиха на официална церемония днес поредното издание на книжката, подготвена от деца от социални домове „Творчески ваканции“.

На церемонията присъстваха главният оперативен директор на УниКредит Булбанк Андреа Казини, апостолическият нунций на негово светейшество Папа Франциск в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, председателят на Световната Лига за свобода и демокрация Яо Енг-Чи, Джулио Терци, бивш министър на външните работи на Италия, италианският сенатор Серджо Дивина, както и представители на дипломатическия корпус в България. 

За трети път деца, настанени в домове от семеен тип, имат възможност да публикуват своите истории и впечатления от екскурзиите си в българските планини благодарение на проекта „Творчески ваканции“ , осъществен от УниКредит Булбанк и посолството на Суверенния Малтийски орден в България. 

Третото издание „Творчески ваканции“ е сборник от рисунки, направени от 28 млади изследователи по време на техните експедиции в национален парк Пирин и в резервата Сребърна. В книжката са включени и текстове със спомените и преживяванията на децата.   Учениците са били избрани по препоръка на Държавната агенция за закрила на детето от три центъра за настаняване от семеен тип в Панагюрище, Пазарджик и Пещера. По време на  екскурзиите те са били придружени от доброволци на Малтийския орден. Децата - автори на третото издание на книжката раздаваха автографи на гостите на събитието и гордо представяха своите истории.

За последните 10 години нашите хуманитарни и социални дейности са повече от 300 в над 100 места в България, а този проект е важна част от мисията на Малтийския орден, каза  посланикът на Суверенния Малтийски орден у нас Камило Дзуколи. Той изрази огромна благодарност на Уникредит Булбанк за помощта й за реализирането на проекта. В свят на падащи културни стандарти ние даваме нашата скромна подкрепа за Ордена на Малта, за да балансираме тези стандарти, заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той отбеляза, че този проект предоставя възможност на деца от български домове да покажат своя талант.  Поставени в подходящата среда, тези деца могат да направят чудеса; тяхното по-нататъшно развитие е огромна възможност за нашето общество, намиращо се в дълбока демографска криза, подчерта Хампарцумян.   

В първите две издания на проекта групи от ученици са посетили български исторически паметници, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, както и старите столици на България и след всяко пътешествие е била издавана по една книжка-пътепис, запечатала преживяванията на участниците.