Семейните отношения винаги преминават през периоди на възходи, стабилност и кризи. Но понякога е просто невъзможно да преглътнете недоразуменията, негодуванието и чувство на самота. И първата, почти импулсивна реакция на всеки в такава ситуация е желанието да се отърве от тях възможно най-бързо.
Понякога хората смятат, че разводът е нещо, което ще донесе моментално облекчение и ще върне радостта от живота. Но решенията, взети в състояние на криза, рядко са балансирани и, което е опасно, могат да ви накарат горчиво да съжалявате, предупреждават психолози и обясняват как да разберем дали си заслужава да спасяваме брака или е по-разумно да сожим край на една връзка.

Задайте си няколко въпроса

„Ако емоциите ви са твърде силни и небалансирани, тогава решението за известно време да живеете разделени, може да внесе успокоение. Но за да вземете правилното решение, трябва да сте наясно с вашите чувства, нужди и ценности. Понякога това изисква смелост и търпение. Не трябва да се опитвате на всяка цена бързо да се отървете от трудните преживявания, а се опитайте да издържите и да ги разберете”, обяснява клиничният психолог Виктория Архангелска и съветва да се запитате.

- Какво става с мен сега?

- Какво означава това за мен?

- Какви нужди и ценности показва тази ситуация?

Важно е не да разберете дали да се разведете или не, а кое решение в даден период от живота ще ви доближи най-много това, което е наистина ценно и важно за вас, отбелязва психологът.
Ако човек е наясно със себе си, той ще може съзнателно да вземе правилното решение. И най-вероятно в този случай той ще излезе от кризисната ситуация с „награда“: по-голямо удовлетворение, по-голямо самочувствие, устойчивост и, вероятно, други важни за него неща.

На всеки може да се случи

„Ако чувствате, че връзката ви се разпада, преценете до каква степен отношенията ви са провалени. Спряхте ли да споделяте преживяванията си с половинката си ? Ако случаят е такъв, опитайте се в продължение на един месец искрено да се интересувате от партньора си, да общувате отблизо и да споделяте мислите си”, съветва психологът Виктория Власова.

Друга причина за разрушаването на отношенията е скуката и ежедневието, които „изяждат“ страстта.

Важно е да запомните, че през такава криза минават всички партньори. И ще трабва да я преодолеете.
Напишете и двамата на лист хартия десет неща, които наистина бихте искали да опитате да направите с партньора и ги обсъдете. )
Сега действайте – създайте си и изживейте нови преживявания. Ще имате нови емоции и теми за разговор. Връзката ви ще получи неочакван разцвет.

Ясни симптоми

„Разпадането на брака не се случва внезапно, това е бавен, дълъг процес. Трудностите и проблемите стават все повече, а интимните моменти на любов и нежност са все по-малко”, казва психологът Евгений Гиберт. Според него има някои симптоми, които ясно показват, че един брак е към своя край.

1. Няма за какво повече да говорите. След наситен със събития ден никой няма желание да споделя впечатленията си с другия. Ако това се случи повече от веднъж, го приемете на сериозно.
Важно е съпрузите да се запитат дали все още се интересуват от живота на другия или просто живеят като съседи. Ако второто е вярно, трябва да помислите за семеен психолог.

2. Не се борите за връзката.  Ако в началото на кризата двамата сте се опитвали да работите върху връзката си, но сега имате усещането, че нито един от вас няма желание или сила да направи това, това е ясен знак за приближаващия край.

3. Сарказъм и гняв вместо конструктивно решаване на проблеми. Споровете със саркастични коментари и размяна на гневни думи стават все по-чести. Вече няма място за опити за градивни решения.
В този случай е почти невъзможно да се справите без външна помощ. Може би проблемите са станали толкова сериозни, че разводът би бил логичният край.

4. Без секс дълго време. Всички двойки изпитват кратко затишие в сексуалните си отношения. Но говорим за седмични и месечни паузи без секс. Ако дори не искате да прегърнете половинката си и всяко докосване е неприятно, темата за развода е на хоризонта.

Продължава на страницата на Новите родители