Да имате късмет може да означава много неща - от това, да намерите банкнота на земята до получаване на мечтаната работа, предава Мениджър Нюз. Не може да промените законите на вселената, но хората, които си мислят, че са късметлии, проявяват определени качества. Има начин да използвате това знание във ваша полза и да отключите късмета си, твърдят от Lifehacker. 

В книгата Chase, Chance, and Creativity: The Lucky Art of Novelty, д-р Джеймс Остин пише за четири вида късмет. Остин определя късметът като „капризен и непреднамерен шанс“ и го разделя на четири типа:

Първи тип: „Напълно безучастен и безличен, не може да му се повлияе.“

Втори тип: „Активност, свързана с внасянето на произволни идеи, които се сблъскват и смесват, оформяйки нови комбинации. Вие събирате тези събития и създавате „щастливи инциденти“.  Това е от полза за хората, които пробват много нови неща, тъй като те имат възможността да правят повече опити. Сравнете това с учен в лаборатория, който яростно провеждащ най-различни експерименти.

Трети тип: „Шансът ви дава трудно забележим сигнал, потенциалната възможност съществува, но тя ще бъде подмината от повечето хора. Единствено човекът, който има уникалната способност да я наблюдава, визуализира и да разбере напълно нейното значение може да я открие.“ Този тип късмет е резултат от вашето познание, памет, наблюдение или от комбинация от идеи.

Четвърти тип: „Този вид късмет се развива, когато пробвате нещо ново. Той има отличителен привкус.“. Следвайте инстинктите и страстта си. Вашите гледни точки, житейски опит и начин на живот могат да се комбинират, за да отключат този тип късмет. Това е най-редкият и непредсказуем вид късмет.

Не може да осъществим директен контрол над нито един от тези видове късмет. В основата на всеки един от тях стои една съществена съставка: пробването на нови преживявания и възприемането на нови идеи. Следвайте интуицията си и опознайте себе си. Ако нямате гъвкавост във вашето хоби и възможността да търсите нови усещания вероятността да отключите късметът си е значително по-ниска.

Ние по естествен създаваме навици и рутина. Няма съмнение, че тази подреденост може да повиши нашата продуктивност. За да бъдем късметлии, обаче , от време на време трябва да се откъсваме от тази рутина. Може да откриете, че за да отключите своя късмет трябва да напуснете зоната си на комфорт.

Професорът по психология Ричард Уайсман пише за британския „Телеграф“:

„Хората, които нямат късмет, често са по-подредени, хора на рутината. Те са склонни да използват един и същ маршрут до работа и да говорят с едни и същи хора на празненствата. От друга страна, късметлиите са тези, които обичат да имат разнообразие в живота си. Например, един човек разказа как си е мислил за определен цвят преди да отиде на купон и след това се е запознал с хората, които били облечени в този цвят. Този вид поведени увеличава вашите възможности чрез въвеждането на разнообразие“.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.