Символичният часовник на Страшния съд вече сочи 100 секунди до полунощ, т.е. - до края на света. С други думи - светът е много по-близо до катастрофа, отколкото през последните 70 години от съществуването на часовника. За справка - преди две години той сочеше 2 минути до полунощ.

Учените, които поддържат "Часовникът на Страшния съд", уточниха, че са взели решението за промяна на часа през ноември, преди да нарасне напрежението между Съединените щати и Иран.

„Часовникът на Страшния съд“ (на английски: Doomsday Clock) е символичен часовник, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието „Bulletin of the Atomic Scientists“ на Чикагския университет.

Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа. Предпоследната настройка бе направена на 25 януари 2018 г. и показваше време две минути преди полунощ (23:58 часа). Отразявайки международните събития, които са опасни за човечеството, стрелките на часовника са били настройвани общо двадесет и четири пъти от 1947 г., когато часовникът е показвал седем минути преди полунощ (23:53 часа).

Първоначално часовникът е показвал заплахата от глобална ядрена война, но от 2007 г. насам отразява и технологиите, които влияят на климатичните промени, както и „развитието на науката, която може да нанесе необратими щети“.

Настройки на часовника

През 1947 г., по времето на Студената война, часовникът започва от седем минути преди полунощ и впоследствие е пренастройван в зависимост от опасността от ядрена война. Какъв час да показва часовникът се решава от борда на директорите на „Bulletin of the Atomic Scientists“.

Часовникът не винаги е настройван със скоростта на реални събития – най-голямата заплаха от ядрена война е през 1962 г. по време на „Кубинската ракетна криза“, но тъй като конфликтът приключва бързо, учените нямат време да реагират и местоположението на стрелките на часовника не се променя.