Изследователите казват, че ако пътят към щастието е неясен и субективен, то тези четири стъпки със сигурност ще ни отведат към нещастието и самосъжалението.

1. Сравнявайте се с другите.

Любимото занимание на повечето хора. Кой има по-щастлив живот, кой пътува повече, кой има по-висока заплата, кой говори по най-скъпия телефон, кой кара най-лъскавата кола, кой живее на най-хубавото място и т.н., и т.н. Класациите никога не свършват. Винаги ще има някой, който ще бъде над вас по стълбата на Живота, но това съвсем не означава, че се движи в правилната посока. Спомнете си „Приказка да стълбата” – тъжната приказка за един път нагоре, който всъщност води надолу.

2. Живейте в миналото и постоянно се стремете да го промените.

Ако сте пленници на миналото, горко ви. Със сигурност сте чували, че най-ценното умение е да се живее в настоящето. Ако на теория сте отличници обаче, нещата на практика често са коренно различни. И все пак – каква полза последно имахте от безсънните часове, в които съжалявахте за постъпката или думите си? Миналото трябва да бъде източник на знание за нашето щастие днес и утре. Примирете се, че не можете да го променяте. Каквото било, било. Живейте живота си в настоящето. Не се страхувайте от промени. Пътувайте. Не мислете за вчера и не се страхувайте за утре. Неслучайно хората са казали, че в края на живота си човек съжалява много повече за нещата, които не е направил, отколкото за онези, които е направил.

3. Робувайте на общественото мнение.

Хорските предразсъдъци са неизчерпаем ресурс. Колкото повече черпите от него, толкова повече увеличава обема си. Не го подхранвайте, като му обръщате внимание. Вредно е щастието ви да зависи от мнението на околните. Никой не казва да престъпвате закона и да не живеете в разбирателство с другите, но трябва да се примирите с факта, че никога не можете да се харесате на всички, че все ще има някой, който ще бъде недоволен, обиден, разочарован, възмутен. Не се тревожете, ако говорят зад гърба ви и ви обсъждат. Тревожете се, ако никой не говори за вас.

4. Отложете мечтите си, докато работите за нечии чужди.

Бъдете егоисти! Кога ще живеете за себе си? Колко живота имате? На колко сте години? Утре няма да бъдете по-млади от днес. Кога ще посетите мечтаната страна; кога ще създадете семейство; кога ще си подарите круиз; кога ще смените работата си? Кога ще направите онова, за което мечтаете от дълго време? Докато прекарвате дните си, отдадени на сбъдването на чуждите мечти, не и своите, няма да имате вътрешна хармония. Никой работа не е по-важна на света от вашето щастие. Тръгнете към него сега!

Цветелина Велчева