Нел Харпър Лий е била обикновен служител в авиокомпания в Ню Йорк, но всичко се променя през декември 1956 г., когато получава като подарък от приятелите си заплатата си за цяла година с окуражителна бележка: „Имаш една година почивка от работата си, за да напишеш каквото искаш. Весела Коледа.“

Вследствие от техния подарък, Лий написва „Да убиеш присмехулник“, книга която впоследствие се продава в 30 милиона екзепляра. Книгата, преведена на множество езици е любима на милиони читатели по света.

Сайтът Bright Side изразява благодарността си към нейния вечен принос в световната литература, подбирайки няколко прозрения, които тя споделя с читателите си в прочутия ѝ роман.

Хората не обичат да имат около себе си някой, който знае повече от тях. Това ги наскърбява.

Атикус беше казал, че е учтиво да говориш с хората за това, от което те се интересуват, а не за това, от което се интересуваш ти.

Никога не можеш да разбереш един човек, докато не видиш нещата от неговата гледна точка – докато не влезеш в кожата му и не се разходиш в нея.

Просто има такъв тип хора, които – които са толкова заети да се тревожат за бъдещия свят, че така и не се научават да живеят в този.

Преди да мога да живея с други хора, трябва да живея със себе си.

Повечето хора са добри, Скаут, когато най-после ги видиш...

Когато детето те пита нещо, отговори му, за бога. И не прави от това театър. Децата са деца, но по-бързо от възрастните забелязват увъртанията и само се объркват.

Храброст е, когато знаеш, че си победен още преди да започнеш, но въпреки това започваш и се държиш докрай. Рядко побеждаваш, но понякога се случва.

Нещата винаги са по-добри на сутринта.

Според мен има само един вид хора. Хора.