Независимо от това за каква позиция или в каква компанията кандидатствате за работа, на интервюто може да очаквате набор от няколко въпроса, които се появяват отново и отново. Това, че вече сте отговаряли на тези въпроси обаче не означава, че можете да си позволите да подминете подготвителния процес. Всъщност, някои от тези често срещни въпроси са сред най-трудните за отговаряне.

Това са 5 въпроса, на които винаги трябва да имате добър отговор, ако искате да спечелите работното място:

1. Какво можете да ми кажете за себе си?

Хората често отговарят на този въпрос с ненужно дълги и безцелни разкази за техния живот, вместо да използват възможността да дадат кратък, ясен и въздействащ отговор.

Подобен отворен въпрос може да ви подлъже да започне надълго и нашироко да разказвате за вашето образование, професионален опит, хобита и интереси. В крайна сметка, никой не иска да слуша дисертация за вашия живот.

Вместо това, помислете за нещо, което ви описва добре като личност и професионалист. Може да кажете нещо от рода на „Имам богат опит с роли, свързани с комуникацията с клиенти, и може да се каже, че се разбирам с хората.“ или пък „Ако има едно нещо, което ме описва като човек, това е страстта ми към лидерството“. Освен това, трябва да се уверите, че акцентът върху който се фокусирате отговаря на това, което работодателя ви търси от кандидатите за позицията.

2. Какво ви привлече към тази оферта?

Този въпрос е труден, защото лесно може да дадете отговор, който няма много общо със самата работа. Например, може да кажете, че сте кандидатствали за работа като продавач в магазин за дрехи, защото винаги сте се интересували от мода, или пък че кандидатствате за позиция на графичен дизайнер, защото искате да работите в рекламния бизнес. Може да кажете, че ваши приятел ви е препоръчал да потърсите работа в тази компания, защото той я харесва, а може и да кажете, че имате нужда от промяна в кариерата. Всички тези отговори не са грешни сами по себе си, но те няма как да впечатлят интервюиращия.

Вместо това, използвайте отговора си, за да демонстрирате, че знаете какво се очаква от вас, какви са предизвикателствата, свързани с тази позиция и защо смятате, че вашите качества, таланти и знания ще ви позволят да постигнете зададените цели.

3. Каква е най-голямата ви слабост?

Никак не е лесно да дадете напълно искрен отговор на този въпрос. В крайна сметка не искате да кажете нещо, което може да намали шанса ви да спечелите желаната позиция. Ако не сте подготвени с добър отговор, може да кажете нещо от рода на „Моята слабост е, че не се справям добре с кратките срокове“ или пък „Не харесвам ситуации, в които има неразбирателство в екипа“. Дори и да сте искрени в отговора си, подобни изказвания винаги носят определена доза риск.

Вместо това, опитайте да дадете посочите „слабост“, която може да бъде приета и като силна страна. Кажете нещо от рода на „Аз съм перфекционист, който винаги се стреми към възможно най-добрия резултат, дори и това да означава, че трябва да направя жертви в личния си живот“ или „Искам екипът ми да бъде най-добрият и най-успешният в компанията. Това означава, че хората, които работят за мен, трябва да бъдат изключително амбициозни и целенасочени“. Това са отговори, който могат да бъдат възприети по положителен начин, ако това са качества, които се търсят от работодателя.

4. Защо сте напуснали последната си работа

При този въпрос определено има правилни и грешни отговори.

Грешният подход е да споделите нещо негативно, което ви е накарало да напуснете последната си работа. Ако кажете, че сте напуснали, защото не харесвате бившия си шеф или колегите, с които сте работили, вие давате сериозна причина на интервюиращия да не ви избере за поста. Същото важи и за отговори, които изразяват негативизъм, макар и не толкова директен като гореспоменатия, като например „Пътят до офиса беше твърде дълъг“ или „Работата беше твърде натоварваща и не ми оставаше време за моето семейство“. Тези отговори няма да ви помогнат, дори и наистина да имате напълно основателна причина да ги дадете.

Вместо това, опитайте да се представите като амбициозен служител, който е постигнал това, което е искал в предишната си роля,  и е готов да предприеме следващата стъпка в кариерата си и да се изправи пред нови предизвикателства.

Не пречи и да кажете, че съжалявате, че сте се разделили с колеги, с които сте се разбирали добре, и с шеф, който ви е вдъхновявал, но винаги трябва да акцентирате върху това, че е „дошло времето да продължите напред“.

 5. Къде се виждате след 10 години?

Това е друг въпрос, който идва с уловка. Ако кажете, че бихте искали да бъдете в ролята на мениджъра, който ви интервюира, да речем вицепрезидент или директор на компанията, поемате изключително голям риск. По този начин давате заявка за амбиция, но пък може и да обидите интервюиращия, сравнявайки се с него.

Правилният отговор включва сравнително дългосрочен план, към който не е прикрепено сравнение с конкретен човек. Ако сте си поставили за цел да достигнете до определено професионално равнище, ще бъдете приет като човек с визия и мотивация. Не трябва обаче да забравяте, че в съвременният пазар на труда нищо не е сигурно, така че отговорът ви трябва включва променливите, които са характерни за работата, за която кандидатствате.

Интервютата за работа са достатъчно стресиращи и без затрудненията, които идват от липсата на предварително обмислени отговори на често срещани въпроси. Така че, преди да отидете на следващото интервю за работа, помислете върху тези 5 въпроса. Колкото по-добре подготвени сте за тях, толкова по-голям е шансът да спечелите желаната позиция.

Джудит Хъмфри, автор на „Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak“, за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз