Ако обичате  игрите на думи, вероятно някога сте се забавлявали с образуването на анаграми – когато пренаредите буквите в една дума, фраза или изречение и получавате нова дума, фраза или изречение.

Например: анаграми – армагани, босилек – обелиск, самолет – сметало, и други.

Опитайте обаче да съставите палиндром – дума или израз (защо не и цяло изречение), които се четат по един и същи начин в двете посоки – от ляво надясно и от дясно наляво.

Например: боб; потоп; бял хляб.

Палиндромът е частен случай на анаграма, но с допълнително ограничение върху подредбата на буквите. Думата произхожда от гръцките думи palin ("назад", "отново") и dromos ("път").

Най-старите открити палиндроми датират от преди около 2000 години.

Изглежда доста трудно да се състави палиндром, особено на по-дълга фраза, но списъкът с палиндроми на български, който статията в Уикипедия представя, не е никакак малък.

Палиндроми са:

Още нещо

Дебел лебед

Ангел легна.

Кирил е лирик.

Аз обичам мач и боза.

Има и някои по-ексцентрични примери като:

Антилопата политна.

Насила закараха свинете ни в Сахара! - каза Лисан.

Нещо метълът е мощен.

Лято. Пот. Сечище. Вопли. Било катерят сини планинари. Тиранин-алпинист ярета коли. Бил по-вещ и често пот ял.

Един от най-забележителните примери е латинското Sator Arepo Tenet Opera Rotas. Той може да се чете, както хоризонтално, така и вертикално:

S A T O R
A R E P O
T E N E T
O P E R A
R O T A S

Панграма (или панграм) е игра на думи, при която едно изречение включва всички букви от азбуката, по възможност с колкото може по-малко повторения.

Известен пример е английското The quick brown fox jumps over the lazy dog, което се използва често за онагледяване на различни шрифтове.

Сред примерите на български са: