Невъзможно е да накарате хората да погледнат на нещата през вашите собствени очи. Фактът, че помагате на човека срещу вас, не означава, че ще последва благодарност. В края на краищата такъв е животът.

Рано или късно ще се срещнете с хора, които един ден ще ви зарежат по възможно най-бруталния начин, въпреки че през годините сте вложили в тях цялата си душа, сторили сте им какви ли не добрини. Такива хора не са в състояние да оценят вашите усилия. Понякога дори не ги интересува какво сте изтърпели заради тях. Те са сред онези, които са склонни да загубят най-невероятното нещо в живота си.

В такива моменти може да ви  изглежда, че губите някого или нещо важно, но в действителност получавате шанс да намерите някой по-достоен за вашето време и вашите усилия.

Въпреки че вашите намерения са били чисти, не можете да принудите който и да било човек да погледне на ситуацията с вашите очи. Но вие можете да го пуснете и да продължите да живеете. С течение на времето ще намерите някой, който ще цени всичко, което правите, а раните ви, нанесени от други хора, вече няма да са толкова болезнени.

Никой няма права върху вас и живота ви. Вие сте единственият, който може да взема решения за себе си, а тези, които искат да ви контролират, не заслужават да са сред вашите близки. Винаги сте правили всичко възможно за другите, а тези, които отказват да ви отговорят със същото, не трябва да имат власт над вас.

Спрете да живеете за другите хора, започнете да живеете за себе си.

Тези, които ви виждат такива, каквито сте, и оценяват всичко, което правите за тях, непременно ще се погрижат да почувствате тяхната любов и подкрепа. Те ще ви напомнят за важността ви и ще се убедят, че можете да продължите в правилната посока. Тези хора няма да ви карат да вършите неприятни неща и няма да ви товарят с ненужни грижи.

А тези, които са ви изоставили, един ден ще разберат колко добре са се чувствали до вас. Те дори могат да се опитат да се върнат. Но малко са позакъснели. Вече сте намерили правилните хора, които в замяна ви дават толкова, колкото вие им давате. Ще ви помолят за втори шанс, но ще е напразно.

Един ден те ще разберат, че са ви загубили заради лошо отношение към вас и това ще ги изяжда отвътре. А вие ще бъдете, както и преди, особена душа, която прави всичко в името на тези, които обича.