Обичаме да говорим за равнопоставеност и взаимно уважение и всички сме добри на теория. А дали е така на практика? Можем ли да разпознаем кога взаимоотношенията ни са несправедливи?

Ето няколко често срещани ситуации.

Неравностойно изразходване на време и пари за общи нужди

Всеки ден правите всичко възможно да напазарувате след работа и да приготвяте закуска, обяд и вечеря, защото вашият партньор е свикнал да го хранят добре? Започвате нова работа, защото не можете да си позволите да удовлетворите всички капризи на човека до себе си? Заплатите ви не стигат за двама? Това е несправедливо.

Когато само един от вас има полза от съвместния ви живот

Вашият партньор живее у дома ви, вие чистите, готвите и си делите разходите наполовина. Струва ли ви се, че всичко е наред в тази ситуация? 

Илюзорна финансова независимост

Отказвате си финансова подкрепа в трудни моменти, защото „парите развалят връзките“. Има дори и пословица, която гласи „Ако искате да загубите приятел, дайте му пари“. Но е несправедливо да не помогнете на любим човек, когато имате възможност.

Нямате на кого да разчитате

Не можете да си позволите да се разболеете, защото никой няма да се погрижи за вас? Смятате, че вашият партньор ще се справи и без вас, защото „не е дете“? Не можете да го помолите да се грижи домашния ви любимец или да полива цветята, когато пътувате. Несправедливо.

Лице в лице със стреса

Спрели сте да споделяте чувствата си, защото знаете, че партньорът ви няма да прояви състрадание? Не искате и не давате съвети, защото буквално нямате представа какво се случва в живота на другия? Не чувствате подкрепа, когато отчаяно се нуждаете от нея? Това е несправедливо.

Обвинения, че не можете да вършите „типично“ мъжки или женски работи

Упрекват ли ви, че не можете да поправите една спукана тръба в кухнята? Засрамват ли ви, че не можете да готвите? Трябва да започнете да печелите „като мъж“ или да бъдете „добра домакиня“? Не сте длъжни на никого да се вписвате в стереотипите.

Отказ от поемане на отговорност

Децата ви не се справят добре в училище? Плановете ви са се провалили по някаква причина? Разбира се, че вината е само ваша. Обвиняват ви за всичко, което касае и двамата. Това е несправедливо.

„Неподходящо“ хоби

Колекцията ви от марки заема твърде много място? Шевната ви машина му пречи да гледа телевизия? Или хобито ви е просто „странно“. Този човек не ви оценява.

Собствените интереси преди всичко

Те ви ли се струва странно, че в целия пълен гардероб вашите дрехи трябва да се събират само на едно рафтче? Картините ви са махнати от стените, за да има „повече въздух“. Изглежда вашите нужди изобщо не се взимат под внимание.

Едно последно нещо, което си струва всеки от нас да помни:

Ако чувствате някаква зависимост от партньора си (емоционална, психологическа или финансова), това е знак, че трябва да преосмислите връзката си.