Да си безгрижен и импулсивен е прекрасно и понякога е много полезно, но да си здраво стъпил на земята и да си в хармония с вътрешния си свят е постижение, което неминуемо води до по-велики житейски преживявания.

Разбира се, не всеки, напреднал в развитието на личността си, човек се определя като щастлив, но щастието е тясно свързано с натрупания опит и умението за правилно интерпретиране и оценяване на ситуациите, както и със способността за контролиране на собствените мисли и действия – така, както постъпват повечето зрели хора. Необходимо е обаче и много време, и много усилия, за да постигнем тази хармония, а когато тя вече е факт, осъзнаваме, че това далеч не е краят на пътя, дори напротив, това е просто отправната точка за още работа върху себе си и възприятията ни.

Вижте няколко знака, систематизирани от психолога Дорис Палмър, които ще ви помогнат да определите до каква степен сте постигнали вътрешен контрол и дали сте готови да изкачите още стъпала в еволюцията си.

Имате мисия в живота

Това е да имаш причина всяка сутрин да ставаш от леглото и тази причина е различна от обичайното лудо бързане за работа. Причината може да е цел, хоби, страст или вътрешна мотивация, но при всички случаи това е нещо, което те вдъхновява да преминеш през всички проблеми, трудности и тежки периоди в живота. Ако не успявате да останете фокусирани върху постигането на целта си, разделете я на малки порции и отделяйте за изпълнението им по 1 час на ден.

Позиционирате се добре в пространството около себе си

Наясно сте точно къде се намирате в момента, как сте стигнали там, къде отивате и защо го правите. Това съвсем не означава, че не сте склонни да промените посоката или приоритетите си, може би има неща, които искате да промените в живота си, но знаете точно кои са те и имате план как да го постигнете.

Способни сте да правите разлика между желания и цели

Човешкото тяло е високочувствителна система, чиито радари много често биват заглушавани от емоциите и мозъка ни. Тялото ни най-добре знае какво иска и от какво се нуждае. Хората, достигнали по-високо ниво в развитието си, полагат старание да не се подчиняват на моментни слабости и се опитват да се придържат към по-здравословни навици. За създаването на нов навик са необходими едва 30 дни, а полезните и здравословни навици са своеобразна машина, която работи за благополучието и щастието ни.

Носите пълна отговорност за действията си

Зрелите личности поемат пълна отговорност за своите действия и знаят точно каква е причината за тях. Те анализират своя предишен опит и помнят най-добрите си решения или извлечени поуки. Благодарение на това имат много по-добър контрол върху своя живот: защото всичко започва от малките неща, като например да не изкупиш половината магазин, за да се утешиш след тежък ден, и стига до по-сложни ситуации като например да не игнорираш даден конфликт, а съвсем целенасочено да се погрижиш за неговото разрешаване.

Умеете да правите разлика между проявите на арогантност и истинското лидерство

Да знаеш кога да последваш съветите на някой по-опитен и по-компетентен от теб е нещо, което личностите, постигнали високо ниво на развитие, наричат мъдрост. Уви, много често повечето от нас вземат за чиста монета арогантните демонстрации на увереност и познание, давайки възможност за изява на наперени и егоистични индивиди, които улавят юздите на властта и по този начин допълнително напомпват егоизма и самоувереността си.

Завършените личности ползват свои собствени модели на поведение и много често имат повече от един лидер, от който се учат. Всъщност именно умението на тези хора да вземат пример и да се учат от най-добрите, а не да се концентрират върху единствен човек или идеология, превръща самите тях в отлични лидери.

Добронамерени сте и виждате потенциал във всеки

Зачитате достойнството на всеки, както и правото му да има собствено мнение. Фокусирате се върху хубавата страна на нещата и позитивните хора около себе си.

Имате изключително високи изисквания към себе си и рядко сте удовлетворени от постигнатото

Това е недостатъкът да си задълбочен и чувствителен човек: имате чувството, че всичко, което вече знаете, не е дори една десета от това, което бихте могли да знаете - по тази причина вие се стремите към повече. Перфекционизмът е много често срещана черта сред зрелите личности, но да знаеш кога може да си доволен от себе си и спокойно да продължиш напред към следващата задача, е изключително важно умение, което трябва да се упражнява редовно.

Водите полезни дискусии, а не с цел да се самоизтъкнете или докажете

Личностите, постигнали високо ниво на развитие, споделят знанието си. Те ценят ползотворните дискусии, но не налагат мнението си на другите.

Вдъхновявате хората около себе си

Искате най-доброто за хората около вас, а те от своя страна се стараят да не ви разочароват. Вие ги мотивирате да бъдат по-добри, да усъвършенстват уменията си, да живеят смислено и пълноценно, да довеждат докрай великите си начинания.

Виждате ли себе си по този начин? Ако откривате свои черти в изброените характеристики или поне сте си ги поставили за цел, то вие сте една от великите личности на този свят, защото можете да променяте нещата към по-добро.

Framar.bg