Детето е малко, но гори от желание да облече само дрехата си. Да, със сигурност ще сбърка първия и втория път, може би няма да уцели правилния отвор при третия опит, но на четвъртия ще се получи. И това ще бъде първата стъпка в неговия път към самостоятелност. Тя е важна и в никакъв случай не бива пречите на детето, опитвайки да му помогнете, за да стане по-бързо.

Оставете го да греши, защото така се учи. И не отказвайте, когато пожелае да ви помага под предлог, че е още малко или може да се изцапа. Ето 9 начина, чрез които може да стимулирате детето да стане по-независимо и уверено.

Снимка: Shutterstock

1. Оставете го да опитва, а не бързайте да му помагате

То си е избрало карирана риза, а вие искате да облече блузка с дълъг ръкав. Не се налагайте и не дръжте на всяка цена на блузката. Оставете детето да направи своя първи осъзнат избор. Вместо да му се карате или насочвате към нещо друго, по-добре го попитайте защо харесва точно тази риза. А ако успее и да се облече само, макар и леко накриво, задължително го поздравете за големия успех. За него наистина е голям.

Когато не ви харесва как е съчетало цветово ризата с панталона, не го разубеждавайте, а вместо това му покажете, че с този панталон по-красиво стоят други багри. Може да използвате това и като урок за цветовете, нищо че детето е още много малко, за да осъзнае това. А за да няма сезонни гафове, просто подредете в гардероба му дрехи, подходящи за времето навън. Така няма да се притеснявате, че си е харесало нещо лятно, а е все още студено.

2. Улеснете нещата, за да може само да се справи

Ако например детето иска само да приготви закуската си, просто предварително подгответе продуктите, които са необходими за нея. То трудно би се справило с голямата кутия или бутилка прясно мляко. Но ако отсипете от млякото в нещо по-малко и удобно за хващане (задължително нечупливо), за детето няма да представлява трудност да си отсипе.

Приемете, че при първите опити ще има разлято или нацапано. Но нали така се започва…

3. Насърчавайте го по интересни начини

Може всеки ден да му поставяте малки задачи, които то трябва да свърши само. И е хубаво, когато се справи, да получи съответната награда. Понякога тя може да бъде и материална, но нека това не се превръща в ежедневие или навик.

За детето са много по-ценни необикновените и интересни начини, с които изразявате възхищението си, защото така го насърчавате да опитва отново и отново. Може това да са правилно подбрани думи, награда под формата на излизане навън, а може и да организирате задачата като състезание с хронометър, с който да засечете за колко време се е справило детето. То ще е гордо, че е успяло, и ще се мотивира следващият път да бъде още по-бързо.

4. Хвалете го за всеки малък етап

Положителните думи помагат за установяването на добри навици. Освен това са много важни за добрия диалог и отношения, на които ще поставите начало по този начин.

Децата може и да не помнят всичко, които им казвате, но то остава в тях и им се отразява позитивно в дългосрочен план. Ето защо не бива да сте пестеливи на похвали и поощрения.

5. Не пестете добрите думи за него пред други хора

Детето трябва да чува и такива похвали. Така ще се почувства гордо, че е направило нещо правилно и то съвсем само.

Все пак не прекалявайте. Всяко нещо трябва да има граници и е важно да бъдете честни, а не да го заливате с празни ласкателства.

6. Включете го в домакинската работа

Всички малки деца обожават да помагат на мама в домакинството. Няма никакво значение какво ще му възложите (стига да е по силите му), важното е, че по този начин вие демонстрирате доверие и вяра в неговите способности.

7. Научете го на отговорност

Децата трябва да знаят от малки кои са основните правила и да се научат да ги спазват. Това се случва с много търпение и разбиране, а не с наказания. Само по този начин те ще разберат понятия като отговорност и самодисциплина. На този етап не очаквайте от тях твърде много, но и не отстъпвайте – те трябва да знаят кое е позволено и кое – не.

Снимка: Shutterstock

8. Помогнете му да се влюби в книгите

За целта трябва много да му четете и да му помогнете да се научи да чете, когато достигне определена възраст. Историите, които то ще слуша и ще прочете, ще го научат на много ценни неща и ще му помогнат да бъде по-смело в своята самостоятелност.

И една идея – полезно е да си води литературен дневник, в който да описва какво е прочело, кое го е възхитило, на кой от героите би искало да прилича и грешките, които не би повторило. Може да добави и красива рисунка към всяка прочетена книга.

9. Подавайте му подсказки, а не готови решения

Когато то ви попита за нещо, не бързайте да му казвате къде може да го открие, а опитайте да го затрудните. Ножичката например, може би се крие на: обичайното място, на ниско, в нещо червено и т.н. Напомнете на детето, че след като открие предмета, който търси, и си свърши работата с него, трябва да го върне на същото място.

Това е много важен урок, който ще бъде от голяма полза за малчугана след време в училище, защото ще умее да използва различните знаци, за да намери точното решение на всяка задача.

По материали от Nostro figlio / източник: Новите родители