Общо взето е истина, че каквото носим у себе си, това виждаме у другите. Или поне така ни се иска.

Само че, когато сме във връзка, основана на лъжа, е по-добре да си отворим очите, защото губим времето си с човек, който изобщо не е способен да бъде верен и да обича истински. В такъв случай защо трябва да даваме втори, трети… десети шанс?

Ето сигурните 8 признака, че връзката ви е изчерпана, колкото и да не ви се иска да го повярвате. И е време да продължите напред.

1. Подсъзнателно вече си търсите заместник.

Не искате да си го признаете, но вече се оглеждате за друг партньор. Преценявате, анализирате, сравнявате. Ако вече си търсите заместник, това означава, че явно не сте щастливи и дълбоко в себе си осъзнавате, че тази връзка няма да продължи дълго.

2. Двамата нямате едни и същи цели.

Не само е важно да се обичате, но е важно и да имате съвместен път към обща цел. Винаги трябва да сте сигурни, че целите, принципите и ценностите ви съвпадат.

Ако просто не сте в състояние да съчетаете интересите и мечтите си, това вероятно ще доведе до твърде големи разминавания помежду ви.

3. Не можете да се доверите един на друг.

Просто не можете да се доверите един на друг. Доверието във връзката или е избледняло, или е напълно разрушено поради някакъв драматичен инцидент. Какъвто и да е случаят, почти невъзможно е да се спаси една връзка, ако няма взаимно доверие.

Ако не изпитвате доверие към партньора си, то знайте, че на този етап връзката е практически обречена.

4. Постоянно сте в конфликт.

Карате се отново и отново по едни и същи причини. Във всяка връзка винаги има място за кавги и разногласия. Това е нормално за двама души, които прекарват толкова време заедно.

Съвсем друго нещо обаче е, когато едва успявате да направите компромис по тези основни спорове, които имате. Лошо е за връзката, ако продължавате да спорите за едни и същи неща отново и отново, без да се промени абсолютно нищо.

5. Вече не се интересувате от чувствата на партньора си.

Вече не ви е грижа за това как се чувства партньорът ви. Не му обръщате внимание, когато става въпрос за неговите чувства. Малко ви е грижа за това как вашите действия или думи могат да го засегнат или наранят.

Имате желание да живота си, без да обръщате внимание на това как това би му повлияло емоционално.

6. Лесно се дразните.

Напоследък сте забелязали, че лесно се дразните на партньора си. Сякаш почти всичко у него ви дразни.  Дори не е нужно да полага усилия, за да ви ядоса. Случва се съвсем естествено – каквото и да прави. Забелязвате, че всички малки неща, които преди сте били в състояние да понасяте (или които някога сте смятали дори за сладки), сега ви вбесяват.

7. Прекарвате повече време далеч един от друг, отколкото заедно.

Установявате, че напоследък прекарвате все повече време далеч един от друг. Вместо да прекарвате всяка свободна минута заедно, вие постоянно давате приоритет на други области от живота си. Или предпочитате да се видите с приятели и да се забавите до късно навън, вместо да бързате да се приберете при любимия човек. Може би просто вече не е любим?

8. Вече не сте щастливи във връзката си.

А в крайна сметка всичко се свежда до общото щастие. Ако сте във връзка, която просто не ви прави щастливи, значи тази връзка не е подходяща за вас. За щастие сте разумно същество със собствена воля, така че никой не ви принуждава да останете насила там, където не се чувствате добре. Съберете смелост, за да си тръгнете.

Връзката ви не трябва да бъде пречка за вашето щастие, а извор на такова. Тя трябва да ви обогатява духовно и да ви окрилява, а не да ви потиска и измъчва.