„Мирът не може да бъде запазен със сила. Може да бъде постигнат само с разбиране.”

Алберт Айнщайн

Душевният покой е истински благодатно състояние, от което мнозина в съвременния свят са лишени. Живеем в тревожни времена. Не спираме да мислим за проблемите и болките си. Дори в съня си.

Човек не може да бъде щастлив и не е способен да разгърне пълния си потенциал, ако не е в мир със себе си. Това смята блогърът Марк. Той изброява 8 пречки, които ни затормозяват. Те са нагласи на ума, от които трябва да се откажем, за да усетим най-прекрасното състояние - вътрешната хармония. Ето кои са:

1. Старите съжаления и оправдания. Не можем да избираме какво ни се случва, но можем да изберем как се чувстваме спрямо него и какво правим след това. Няма нужда да сме предоопределени от нещата, които не сме направили в миналото. Не позволявайте да ви контролира чувството, че съжалявате за нещо. Приключете с него. Може би сте могли да сторите нещо различно. Може би не. Вече е свършено. Погледнете напред.

2. Изгарящото желание да имате всички отговори. Приемете чувството, че не знаете къде точно отивате и се упражнявайте да обичате и оценявате това чувство на свобода. Защото само когато полетим и не знаем каква е дестинацията пред нас, разтваряме крилете си напълно.

3. Фалшивата надежда за предстоящ живот без болка. Болката е част от живота. Мъките на живота идват в най-различни форми и размери.

4. Връзките с безчувствени хора. Хората много трудно се променят. В живота си срещаме такива, които ни разгневяват. Които не ни уважават и се отнасят лошо с нас. Не се захващайте с опити да ги промените или да спечелите одобрението им. Освободете се от присъствието им.

5. Да обсебвате себе си с негативни новини. За сметка на всяка голяма лоша вест, която чувате, има хиляда добри дела, които остават неогласени. Всяка обезсърчаваща криза, за която научавате, се случва едновременно с хиляда истински, значими истории на успеха, които не получават вниманието, което заслужават. Но имат позитивно значение за човечеството.

6. Вярата, че задоволството живее в крайния резултат. Удовлетворението не се състои в изпълняването на дадена цел. То се изразява в това съзнателно да се наслаждаваш на процеса, който се изисква, за да постигнеш целта. Щастието потича от фокусирането на живота около специфични и автентично изразени намерения – идеи и дейности, които говорят за същността ти като човек. 

7. Измерването на успеха в материални неща. Ежедневно сме атакувани от илюстрации на материални придобвики и обозрими богатства, които се представят като знак за просперитет. Мнозина се заблуждават, че личната стойност на човека се покачва, когато ги притежаваш, раздаваш или можеш да ги имаш. Истинското щастие и душевният покой обаче имат малко общо с тях. Те идват по-скоро от смеха. От уважението към другите. От това да съдим околните по-малко. Да оценяваме красотата, която ни заобикаля, независимо къде сме. От детското в нас самите и любопитството към света

 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.