Тревожността ни казва дали сме в опасност и дали трябва да действаме. Тя е научила нашите предци да се приготвят добре за зимата и срещу нашествията. Спокойните хора не са успявали да го направят. Ето няколко интересни факта за нея:

1. Когато са тревожни, хората са по-склонни да приемат неутралните миризми като лоши. В известен смисъл светът се вмирисва. Когато сте тревожни, ставате по-добри в различаването на отделните лоши миризми.

2. Упражненията намаляват тревожността. Дори и 20 минути натоварване може да ви накара да се почувствате спокойни на мига. Освен това упражненията имат дълготраен ефект и помагат да се справите със стресиращи събития впоследствие.

3. Подобно на много феномени, тревожността е отчасти в гените, но отчасти причината за нея е и в поведението на техните родители. По-вероятно е децата да станат тревожни, когато родителите им ги критикуват, демонстрират високи нива на съмнение и дори емоционална студенина.

4. Един от най-добрите начини да намалите тревожността е да мислите за ситуациите по различен начин.

5. Тревожните хора прибързват със заключенията – като оценяват лицеви изражения.

6. Тревожността засяга баланса – много често тревожните хора имат проблеми с равновесието си. Често те се усещат замаяни без причина.

7. Медитацията намалява тревожността – 20 минутна медитация може да намали тревожността с 39%!  

8. При тревожните хора непосредственото лично пространство около нас, в което не обичаме хората да навлизат, става много по-голямо в сравнение с полето при спокойните хора. 

Източник: Psy Blog