За много двойки сексът след раждане прилича на първото интимно преживяване в живота - донякъде се чувстват неловко, изпитват страх и болка ... Съгласни ли сте?

Много жени след раждането дори не искат да мислят за интимен живот, без значение е какво ще им препоръча лекарят. 
Мисълта за възобновяване на сексуалните отношения повдига много въпроси: ще останат ли усещанията същите, ще боли ли и възможно ли е да забременея отново.
В резултат на това съпругът е алиениран и обиден, жената - резервирана и напълно потопена в грижите за новороденото.
Ето 8 важни факта за секса, след раждането, които могат да помогнат.

Факт 1: Отначало може да боли
Много жени по време на първия секс след раждането изпитват дискомфорт и дори болка. Оплакват се тези, които са родили по естествен път, както и тези със секцио. Те изпитват същите проблеми, въпреки факта, че вагината им не е „участвала“ в раждането.
Според акушер-гинеколог от Луисвил (Кентъки, САЩ) Ребека Буут не става дума за травма, а за хормонални промени след раждане. Тогава нивото на естроген в организма на жената рязко намалява и остава ниско през целия период на кърмене. А именно този хормон е отговорен за еластичността на тъканите на влагалището.

Ниските нива на естроген, съчетани с повишени нива на пролактин и окситоцин, причиняват симптоми, които наподобяват менопаузата: горещи вълни, изпотяване, сухота и дискомфорт в интимно място. Подобни проблеми могат да смущават млада майка в рамките на 2-3 месеца след раждането. 
Обикновено, ако раждането е преминало без усложнения, жената може да се върне към сексуалния живот след 6 седмици (но само след консултация с гинеколог). Този период е необходим за възстановяването на матката и заздравяването ѝ . Попадането на инфекция в отворена рана е крайно нежелателно, тъй като може да доведе до възпаление на матката, така че трябва да изчакате заздравяването на увредените тъкани.
За да направите връщането към секса възможно най-приятно, д-р Бут съветва да се въоръжите с чаша вино, чувство за хумор и много лубрикант.

Факт 2: Вие не искате секс - това е нормално
Много двойки не са доволни от първия секс след раждането. Липса на сън, кърменето, честите хранения и грижите около бебето, изтощават майката.
Освен това често тя се срамува от тялото си: корем, който все още не се е прибрал след бременността, наднормено тегло и болезнени гърди, пълни с мляко. Жените, които все още не са свикнали с новото си тяло, не смятат, че това е особено съблазнително на съпруга им.
Всъщност самата природа се грижи за жената в този период.
Факт е, че по време на кърмене огромно количество от хормона окситоцин навлиза в кръвта. Така изгражда връзка между майката и бебето. Но също така значително намалява сексуалното влечение на жената към партньора. Това е вид естествена контрацепция: липсата на желание за правене на любов ѝ помага да не забременеете отново твърде рано.
Майки, които не кърмят, много по-бързо започват да усещат собственото си тяло, а връщането към сексуалния живот при тях е по-бързо и безболезнено.

Факт 3: Вагината може да се промени
Много жени, които се връщат към секс след раждането, с изненада забелязват, че мъжествеността на съпруга им... някак се е „смалила“.  Въпросът тук, разбира се, не е в мъжа. В зависимост от възрастта на жената и броя на ражданията, вагината може да се разтяга, което се отразява на усещането по време на секс.
Според д-р Бут жените след цезарово сечение също са изложени на риск, тъй като под въздействието на хормоните на бременността мускулите на тазовото дъно се отпускат. 

Съвет:
Упражненията на Кегел и пилатес ще помогнат за тонизиране на мускулите - те тренират дълбоко разположените мускули на тазовото дъно.
Между другото, има смисъл да започнете да тренирате тези мускули още преди раждане. Освен ползите от подобно обучение за интимния живот, има и допълнителни шансове да родите без разкъсвания или епизиотомия. Може дори да си спестите пролапса (увисване) на тазовите органи.

Факт 4: Сексът сега е дори по-важен от преди
Сексът след раждането е много важен и за двамата партньори, казва сексологът Ейми Ливайн от Ню Йорк.
Ако след раждането интимният живот бъде прекъснат, съпрузите бързо могат да се почувстват като съседи, живеещи под един покрив. Това е най-краткият път към разногласия, кавги и дори развод.
Интимните връзки напомнят на двойката, че те все още са любовници, а не само мама и татко.
Ако жената все още не е готова за секс, мъжът не трябва да я пришпорва.
Обяснете на съпруга си, че за вас са важни нежните прегръдки, целувки, дългата любовна игра – и те са път към следващата стъпка.
Не е лошо от време на време да си организирате романтични срещи и да прекарвате време сами, като поверите грижите за бебето на баба и дядо.

Факт 5: Нека го направим бързо
Младите родители са заети хора. И е трудно да отделят време един за друг. Сексологът Ейми Ливайн съветва да се възползвате от възможността да го направите, да речем, в банята или килера. Минутите на неочаквана интимност могат да добавят пикантност към отношенията и да събудят забравени усещания, когато настоящите мама и татко са били млади и безразсъдни.

Факт 6: Секс в средата на деня
След като цял ден майката е била сама с бебето и домакинските задължения, едва ли ще намери сили да си легне, камо ли да мисли за секс. Често тя отказва интимност на съпруга си и това в крайна сметка отслабва отношенията между двамата. Добър изход в тази ситуация може да бъде времето на дневния сън на бебето. А през почивните дни баба може да се разхожда с детето, за да могат родителите най-после да си обърнат внимание.

Продължава на страницата на Новите родители