На 7 юни Хилъри Клинтън влезе в историята, ставайки първата жена, която официално ще се бори за президент на САЩ с номинация от голяма партия. За да отпразнува това, Live Science ни предлага седем "първи" постижения на жени в науката, технологията и медицината.

Gallery
Мария Кюри

Тя е полска и френска физичка и химичка, пионер в областта на радиологията и първият носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.

Допринася за създаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи и за откритието на два нови елемента – полоний - открит през 1898 г. Нейният съпруг Пиер Кюри, дъщеря ѝ Ирен Жолио-Кюри и зет ѝ Фредерик Жолио-Кюри са също носители на Нобелова награда.

снимка: Wikimedia

Gallery
Валентина Терешкова

Тя е първата жена, летяла в космоса на борда на космическия кораб „Восток 6“ през 1963 г. През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус след като от над 400 кандидатки са избрани 5 жени – Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса. Нейният псевдоним за полета е Чайка. Едновременно на орбита се намира космическият кораб „Восток 5“, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан.

снимка: RIA Novosti, Wikimedia, CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0

Gallery
Елизабет Блекуел

Елизабет Блекуел е американска лекарка, смятана за първата съвременна жена-лекар в Съединените щати и Великобритания. Елизабет Блекуел е родена през 1821 г. в Бристол. През 1849 г. тя заминава за Англия, а оттам за Париж, където постъпва в курс за акушерки. Там получава инфекция на едното око, което ослепява, но това не я спира.

През 1853 г. основава малък диспансер, преобразуван през 1857 г. в Нюйоркска амбулатория за бедни жени и деца. През 1858-1859 г. прави обиколка във Великобритания, като изнася лекции и става първата жена, включена в Британския медицински регистър. През 1868 г. основава Женски медицински колеж към Нюйоркската амбулатория, който функционира до 1899 г.

снимка: National Library of Medicine, Wikimedia

Gallery
Жаклин Кокран

Пионер в авиацията, Жаклин Кокран е родена през 1906 г. във Флорида. Позната на приятелите си като Джаки, тя е единствената жена, която се състезава във въздушната надпревара "МакРобъртсън" през 1934 г. Тя работи заедно с другата пионерка на авиацията Амелия Еърхарт, за да може тази област да стане по-отворена за жените. Джаки печели пет награди "Хармън" за пилотските си умения и е известна още с прякора "Кралицата на скоростта". През 1940 г. тя дори пише на Елинор Рузвелт с идеята за сформирането на женско бойно подразделение в американските военновъздушни сили.

снимка: Wikimedia

Gallery
Елън Ричардс

Тя е един от водещите химици в Съединените щати през 19 век и извършва пионерски изследвания в областта на приложната химия и икономиката. Елън влиза в историята, ставайки първата жена, приета в престижния Масачузетски технологичен институт, където по-късно става и първата дама-преподавателка. Убедена в своите идеи, Елън е сред основателите на движението екофеминизъм и вярва, че жените, работещи у дома, са важен елемент от икономиката на страната.

снимка: Astrochemist, Wikimedia

Gallery
Дейна Ълъри

Ако мислите, че НАСА не е място за жени, Дейна ще ви опровергае - през 1961 г. тя става първата инженерка в космическата агенция, където разработва алгоритми за проучване на Слънчевата система. Тя участва в подготовката на мисиите "Рейнджър" и "Маринър", а по-късно става една от първите жени на ръководна длъжност в Научната лаборатория на американската армия.

снимка: Dlu776, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Gallery
Амелия Еърхарт

Тя е американска авиаторка, сред първите пилотки и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. През август 1928 г. тя става първата жена, прелетяла сама над Северна Америка и обратно. През 1929 година се пробва и в авиационно състезание за жени (от Санта Моника до Кливланд) и печели трето място. През 1930 г. започва да работи за Националната асоциация по аеронавтика, където настоява за отделянето на женските рекорди.

Сключва брак с Джордж Путнам през 1929 г. и възгледите ѝ за брака са либерални за времето, тъй като вярва, че отговорността в семейството е разделена по равно. Отказва да смени името си или да откликва на „Г-жа Путнам“.

Изчезва безследно на 2 юли 1937 над Тихия океан по време на околосветски полет. Обявена е за мъртва на 5 януари 1939 г.

снимка: Los Angeles Daily News, Wikimedia