Смята се, че хората, които прекарват повече време в интернет пространството, са по-склонни да изневеряват. Да ти изневери партньорът, е тъжно, но вместо да бързате да отправяте обвинения и да сте нащрек през цялото време, е по-добре да потърсите корените на изневярата и да се опитате да ги избегнете.

Кой изневерява в една връзка?

Има достатъчно много изследвания по този въпрос, но най-важното, с което трябва да започнем, е, че и жените, и мъжете изневеряват еднакво често. Според учените жените са най-податливи на изневяра в началото на 40-те години. Повечето от тях обаче не искат да прекратят брака си, а просто търсят нови и вълнуващи преживявания. Може би защото се страхуват, че вече започват да губят младостта и красотата си и имат нужда да си докажат, че още могат да бъдат привлекателни.

Причината за изневярата при мъжете и жените обикновено е различна. Докато мъжете се ръководят от сексуалното си желание, то жените търсят емоция.

Причини за изневярата и как да ги избегнем:

1. Липса на страст във връзката.

Според проучванията това е водещата причина в изневерите. Дори да имате емоционално хармонична връзка с партньора си, ако липсва страст, това е твърде вероятно да ви тласне към изневяра рано или късно.

Как да го избегнем?

Говорете открито с партньора си за чувствата си и опитайте да разберете и неговите.

Не се страхувайте или срамувайте да експериментирате заедно.

Опитайте семейна консултация.

2. Липса на емоционална привързаност.

Ако между двамата с партньора ви липсва емоционална близост, това е много опасно, защото може да се почувствате депресирани и потиснати и да потърсите щастие другаде. Колкото по-малко близки сте, толкова по-вероятно е да се случи изневяра.

Как да го избегнем?

Постарайте се да изградите нещо значимо помежду си.

Поемете отговорност за действията си. Не оставяйте недоизказани неща и неразрешени проблеми.

Намерете баланса между работата и личния си живот.

Партньорът ви има право на лично мнение. Изслушайте го и се опитайте да го разберете.

3. Партньорът ви просто е престанал да ви обича или се е влюбил в друг/а.

Да, това наистина е ужасно болезнено! Но любовта не е толкова проста и крие своите изненади. Нищо чудно да се влюбите в някого, докато си пиете кафето в някое заведение. Никой не е застрахован от любовта от пръв поглед. Тук действат хормоните, химията, съдбата… Пред тези неща сме безсилни. По същия начин не е невъзможно някой да спре да обича.

Как да го избегнем?

Всяка връзка носи своите предизвикателства. Никой не е идеален и просто трябва да приемете този факт.

Поддържайте романтиката в отношенията си.

Бъдете действени и полагайте усилия. Винаги е приятно да чуеш: „Обичам те!“, но се налага и да го доказвате.

Уважавайте личното пространство на партньора си. Имайте и свое.

Не пришпорвайте нещата.