„Мамо, тате, а как се раждат бебетата?“ Това е един от най-страшните въпроси за всички родители. И не, защото сам по себе си е страшен, а защото не знаят кой е правилният отговор в този момент.

Как да се справите с тази деликатна тема? И защо не бива да я отлагате?

Има родители, които говорят за щъркели, пчелички, цветенца, зайчета и каквото още се сетите, само и само да избягат от точно обяснение на въпроса. Дали обаче това е правилно?

Обяснението как се раждат бебетата може да се превърне в истински кошмар. Затова е много важно да слушате внимателно въпросите, които децата задават и да давате реалистични отговори, без да показвате срам или смущение. Те не бива да приемат тази тема като нещо, от което трябва да се срамуват. И това зависи само от вас.

Ето и 7 прости стъпки, които ще ви помогнат да обясните на малчуганите как се раждат бебетата.

1. Иска ли детето да знае как се раждат бебетата – слушайте внимателно въпросите му

Когато то ви зададе такъв въпрос, първото което трябва да направите, е да покажете, че сте готови да го изслушате. Рискът да се почувствате неудобно съществува, но трябва да го преодолеете и да обърнете внимание на това, което детето иска да знае.

Въпросите, които то може да ви зададе, са различни и е добре да разберете какво точно ви пита, защото най-вероятно в този момент любопитството му не е свързано със самия сексуален акт.

Затова се опитайте да разследвате, като му задавате въпроси на свой ред. Попитайте го как се раждат бебетата и на базата на отговора, който ви даде, ще разберете дали то има зрялост за определен тип обяснение или е по-добре все още да не навлизате в твърде много анатомични подробности.

Никога не започвайте веднага с детайлите, защото може още да не е подготвено.

2. Намерете отговор, подходящ за неговата възраст

Въпросът за бебетата може да бъде зададен на различна възраст, като всяка предполага различен подход и отговор. Много зависи и от зрелостта на детето и дали то е готово за по-сериозен разговор на тази тема.

Ако 3-годишно дете попита как се раждат бебета, ще бъде добре да му дадете прост отговор, без да навлизате в подробности, които само биха го объркали, но в същото време и без да измисляте приказки като тези за щъркела, което би било контрапродуктивно. Може да му отговорите например, че децата се раждат от мама и татко, след като семената от татко влязат в тялото на мама, в която има яйце.

Малкото дете все още няма нужда от термини, с които се обозначават половите органи, така че в неговия случай семенце и яйце са напълно достатъчни.

В училищна възраст вече е необходимо да станете по-конкретни, без да навлизате в твърде много подробности. Достатъчно е да отговорите, че бебетата се получават след като мъж и жена се свържат по определен начин. Ако детето зададе и други въпроси, то може да обясните с по-прости думи механизмите, но отново без прекалени детайли.

Помнете, че това е диалог, а не монолог, така че слушайте какво пита детето.

3. Използвайте прости думи и бъдете реалисти

Яснотата и простотата са много важни за справяне с тази трънлива, но в същото време толкова красива и естествена тема. Парадоксално детето ви ще се чувства по-комфортно, ако използвате научни термини, за да посочите гениталиите.

А ако продължи с въпросите, това означава, че вътре в себе си то вече има някакъв отговор и иска да се убеди, че е разбрало правилно. Може би това е нещо, подхвърлено в училище от съученик.

Важно е в такива моменти да не опитвате да се измъкнете или да неглижирате темата, а да отговорите простичко и реалистично, за да задоволите детското любопитство.

4. Уверете се, че детето ви разбира

Когато обяснявате на детето как се раждат бебетата, трябва да се уверите, че то наистина разбира какво му казвате. Само така ще сте сигурни, че сте намерили правилния подход.

Ако се чувства объркано, вероятно това не са точните думи и е добре да потърсите друго обяснение.

Наблюдавайте реакциите му и се адаптирайте спрямо тях. Ако детето например се засмее смутено или направи гримаса, най-вероятно това обяснение не е подходящо за неговата възраст и зрялост. Но ако кимне, погледне ви в очите и проследи думите ви, това означава, че можете да продължите.

Продължава на страницата на Новите родители