От това какви отношения е имало момчето с майка си в голяма степен зависи какъв съпруг и баща ще стане, когато порасне, категорични са психолозите.

Важно е майката на време да „откачи“ сина от полата си, на време да му даде възможност да се раздели с нея. За съжаление, много не успяват да направят тази стъпка. С хиперпротекция и контрол те обвързват сина си. Така стъпка по стъпка вместо „истински мъж” майката отглежда инфантилен, нерешителен, нуждаещ се от непрестанно попечителство и инструкции мъж, обяснява детският психолог Татяня Лука.

Правило 1. Правете всичко сама: домакинството не е за мъже

Втълпете на сина се, че миенето на чинии, готвенето, сервирането на масата не е мъжка работа. И го предпазвайте с всички сили от домакинска работа: оставете го да си почива и да има повече време за тренировки.

В крайна сметка вие сами можете да изнесете боклука, да изгладите ризата му или да затоплите вечерята. И когато синът ви порасне, жена му трябва да поеме щафетата. Какво може да обвърже детето с майката по-надеждно от постоянното настойничество?

Когато момчето израсне с такава нагласа, то е обречено да търсят жена, която да се грижи за него по същия начин като майка му - напълно да го освободи от домакинската работа, която то не желае да поеме, защото не е „мъжка“ работа, или изобщо не е подготвено за семейния живот.

Правило 2. Изпълнявайте всяка прищявка, мама е добрата фея

За да се развива добре, трябва да му осигурите всичко. Иска да рисува – тичате да купите бои и скицници, иска да играе волейбол - ще го закарате до другия край на града, за да тренира. Иска шофьорска книжка - ще вземете заем, но ще му осигурите курса.

Всяко негово желание трябва да бъде изпълнено.

Тогава той определено няма как да се отдели от майка си: кой ще откаже да живее в магически замък?

Неспособността да постига целите си и сам да се справи с обстоятелствата, лишава момчето от инициатива. Често то дори не знае и какво точно иска.

Нито едно желание в детството му не е останало незадоволено, защото майка му го изпълнява със скоростта на мълния.

Какъв баща би бил такъв човек? Ще бъде ли опора на жена си и децата си?

Правило 3. Не го оставяйте да взема решения – вие знаете по-добре

Мама ще избере с кого да бъде приятел, какво да облече, с кого да учи и за кого да се омъжи. Нали тя е живяла достатъчно и е натрупала опит. Направила е много грешки и знае точно от какво има нужда сина ѝ, за да стане успешен.

Момчето се движи по пътя, начертан от желанията на майка му. И не е чудно, че няма собствена мотивация и ниското му академично представяне не е изненада. Така момчето няма да тръгне по своя път, а майка му, като влекач, ще го тегли, оплаквайки се от липсата на инициативност на сина си, която тя самата формира.

Правило 4. Дръжте сина си здраво вързан за полата си

Детските лагери, походите и скаутските излети няма да го научат на нищо добро. По-добре е детето да си стои вкъщи или да учи езици, програмиране. Да е по-близо до мама и под нейното крило.

В резултат на това момчето няма приятели, няма и опит в социалното общуване. Не го забелязват в компанията, а самото то няма самочувствие, защото не се чувства на място.

Удобно му е само вкъщи, където всичко е ясно и няма нужда да доказва нищо на никого.

Отначало мама е спокойна, че момчето не е проблемно, а след това започва да се тревожи, че времето минава, а то си седи вкъщи през цялото време.

Правило 5. Контролирайте го във всичко

Всички знаем, че интернет е пълен с неподходящо съдържание и опасности очакват децата на всяка крачка. Родителите искат да знаят какво пише детето им в социалните мрежи, какви въпроси се обсъждат в чатовете – всичко има значение. Затова без колебание родителите преглеждат телефона, разглеждат всички публикации и непременно дават своята оценка.

Изкуствените граници правят човек неспособен да формира собствено критично мнение. Интернет е основният доставчик на информация днес. Да се научиш да плуваш в този океан е много важно, за да не станеш по-късно роб на нечие наложено мнение. Никой не спори, че детето трябва да бъде защитено от опасното съдържание, но намесата в личния живот на тийнейджъра в социалните мрежи вече е акт, който нарушава личната му територия.

Правило 6. Не му позволявайте да проявява самостоятелност

"Нека аз. Ще го свърша по-бързо (по-добре, по-красиво ....). Да бъдете скептични към всяка проява на независимост е ефективна психологическа техника за възпитание в покорство. Колкото по-малко детето може само да направи, толкова по-бързо ще изпълни инструкциите на майка си.

Неспособността да се вземат самостоятелни решения, да се предприемат важни стъпки в живота и да се оценяват рисковете силно ограничава възможностите на човека в обществото. Във всяка ситуация той ще търси инструкции от майка си, а в бъдеще - инструкциите на своята жена.

Правило 7. Манипулирайте и насочвайте

Блокирайте всякакви опити да защити своите граници и да наложи своето „незряло“ мнение. Започнете да правите това от ранна възраст, когато емоционалната зависимост на момчето от майка му е особено силна.

Такова преживяване, особено когато се случва редовно, ще принуди сина да се вслушва много внимателно в емоциите ви, за да ви угоди и да не изпадне в немилост.

Опитите за игнориране в детството се считат за една от сериозните причини за травма, която изкривява развитието на личността. Между агресора и жертвата обаче се установява много силна връзка. Така едно момче, което е преживяло подобно нещо, се превръща в мъж, за когото майка му винаги остава жена номер едно. Това често пречи на изграждането на хармонични отношения със съпругата му.

Разбира се, всички тези 7 „правила“ не изчерпват възможните варианти за отглеждане на „мамино синче“.

Можете да изброите още много трикове и манипулации, които пречупват характера и формират зависим от мама мъж, който ще бъде винаги до нея (не физически, а психологически), спасявайки я от страха от самота.

Мона Василева / Новите родители