7 полезни свойства на кафето

19 януари 2017 г., 07:00
3862

Shutterstock

Популярната топла напитка има много предимства. Popular Science изброява някои от тях.

Кафето:

1. Подобрява мозъчните функции

Кофеинът блокира ефекта на невротрансмитера аденозин, който потиска нервната активност. Според редица изследвания това подобрява настроението, времето за реакция, бдителността, паметта и когнитивните функции.

2. Помага за изгаряне на мазнините

Кофеинът, отчасти заради стимулиращото му въздействие върху нервната система, ускорява метаболизма и разграждането на мастните киселини. Анализирайки резултатите от различни проучвания през годините, учени са установили, че той може да подобри изпълнението на спортистите средно с 11-12 процента.

3. Може драстично да намали риска от диабет тип ІІ

Според различните източници степента, в която напитката намалява опасността от развитие на този тип заболяване е между 23 и 67 процента. Анализ, проведен на базата на 18 различни изследвания през 2009 г., установява, че количеството също има значение - колкото повече кафе пиете, толкова по-малка е вероятността да се разболеете от диабет.

4. Намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон

Редовната консумация на кафе предпазва от двата най-разпространени типа невродегенеративни заболявания. Изчислено е, че две-три чаши на ден могат да понижат риска от развитие на Алцхаймер до 60 процента.

5. Предпазва черния дроб

Кафето може да намали риска от цироза на черния дроб до 80 процента, като консумираното количество увеличава ефекта. То намалява и опасността от рак на черния дроб - с около 40 процента.

6. Намалява риска от преждевременна смърт

Според мащабно статистическо проучване, проведено на базата на наблюдение на 402 260 души, няколко чаши кафе на ден намаляват риска от смърт, причинена от сърдечни и белодробни заболявания, инсулт и дори инфекци.

7. Съдържа важни витамини и минерали

Витамин B5, B2, B3, B1, калий, манган... Твърди се, че кафето е най-големият източник на антиоксиданти в стандартната западна диета - повече от плодовете и зеленчуците, взети заедно.

Въпреки всичко прекалената консумация на кафе не е препоръчителна. То повишава кръвното, дразни стомаха, да оставим на страна проблемите със съня... Както винаги, остава в сила златното правило - дозата прави лекарството.

Ключови думи:
Коментари