Популярната топла напитка има много предимства. Popular Science изброява някои от тях.

Кафето:

1. Подобрява мозъчните функции

Кофеинът блокира ефекта на невротрансмитера аденозин, който потиска нервната активност. Според редица изследвания това подобрява настроението, времето за реакция, бдителността, паметта и когнитивните функции.

2. Помага за изгаряне на мазнините

Кофеинът, отчасти заради стимулиращото му въздействие върху нервната система, ускорява метаболизма и разграждането на мастните киселини. Анализирайки резултатите от различни проучвания през годините, учени са установили, че той може да подобри изпълнението на спортистите средно с 11-12 процента.

3. Може драстично да намали риска от диабет тип ІІ

Според различните източници степента, в която напитката намалява опасността от развитие на този тип заболяване е между 23 и 67 процента. Анализ, проведен на базата на 18 различни изследвания през 2009 г., установява, че количеството също има значение - колкото повече кафе пиете, толкова по-малка е вероятността да се разболеете от диабет.

4. Намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон

Редовната консумация на кафе предпазва от двата най-разпространени типа невродегенеративни заболявания. Изчислено е, че две-три чаши на ден могат да понижат риска от развитие на Алцхаймер до 60 процента.