„Депресията е затвор, в който човек е едновременно и окаяният затворник, и мрачният тъмничар.“

Дороти Роу

Човешкият ум е толкова сложен, че нито една концепция не може да го опише достатъчно изчерпателно. Когато например става дума за симптоми на депресия, те невинаги се вместват в обичайната рамка. Има поведенчески модели, състояния и мисли, които на пръв поглед нямат нищо общо с този проблем, но в основата си са свързани с него. Депресията се проявява по различни начини, може да е по-силно или по-слабо изразена и да приема различни динамики. Не всеки, който пролива сълзи, е депримиран, както и не всеки, който се смее, е щастлив. По тази причина невинаги е очевидно, когато някой страда от депресия. Има симптоми на депресията, които не се разпознават като такива. Разбира се, не всеки, който ги проявява, непременно е депресивен. Те са само признаци за проблем, който трябва да бъде изследван в неговата цялост и в съответния контекст.

Ще се спрем по-подробно на седем нетипични симптома на депресията:

1. Физически оплаквания, които не са свързани със заболяване

Визирани са мускулни болки, възникващи внезапно и безпричинно, както и пристъпи на мигрена и световъртеж, повтарящи се храносмилателни нарушения и други подобни неразположения. Лекарският преглед не открива физически проблем, но соматичните оплаквания продължават и потърпевшият подозира, че нещо със здравето му не е наред. Така например ако в устата му излязат мехури, той веднага ще си помисли, че страда от левкемия. А ако има сърцебиене, ще си въобрази, че получава инфаркт.  

2. Нежелание да се среща с хора

Ако се замисли, депресираният ще установи, че от известно време е преустановил социалните си контакти. Може да има чувството, че е прекалено зает или просто няма желание да предприеме нещо. Все по-рядко се среща с хора, без да е преднамерено. Общо взето, няма  впечатление, че се изолира, а просто че в момента няма настроение да излезе или има по-важни неща за вършене.

3. Забавени движения

Те също са признак на депресия, за който рядко се споменава. Мозъкът на депресивния човек функционира различно, което в крайна сметка се отразява върху двигателния апарат и води до забавени движения. Понякога изглежда така, сякаш потърпевшият се движи на бавни обороти и му е нужно по-дълго време да реагира на външни дразнения. А когато разговаряте с него, ще ви се стори, че размисля дълго над чутото, преди да отговори.

4. Пристъпи на невродермит

Науката още не е доказала недвусмислено връзката между невродермита и депресиите. Въпреки пова според изследване на Университета в Уисконсин, САЩ, проблемът често се среща при депресираните. Атопичната екзема или невродермитът се отличава с появата на екземи по кожата, които предизвикват сърбеж и болка. Не е напълно изяснено какво лежи в основата на проблема, но той често се свързва с душевното състояние на човека.

5. Прекалено дълго гледане на телевизия

Ако човек гледа дълго телевизия или прекарва много време на компютъра или смартфона, може би страда от депресия. Това се приема като постоянен и повече или по-малко обсесивен импулс постоянно да се седи пред екран, което също е вид изолирация. Когато гледаш дълго телевизия, не мислиш. По този начин потърпевшият иска да се откъсне от действителността.

6. Липса на сексуално желание

Отсъствието на либидо също може да бъде признак за скрита депресия. Но този аспект трябва да се прецени много внимателно, защото двете състояния не вървят автоматично ръка за ръка. Факторът, който играе роля тук, е силата на нормалното или обичайното сексуално желание. Ако то е под тази граница или отсъства дълго време, при всички положения е налице проблем. По правило за депресираните хора е много трудно да възприемат еротично поведение.  

7. Често допускане на грешки

При депресия умът работи по-бавно. Често се случва засегнатите да се затрудняват да си подредят мислите и да правят планове. Ето защо депресираните хора допускат във всекидневието си много малки грешки. Те са свързани с липса на концентрация, объркване по отношение на прости дейности, трудно запомняне и разсеяност. Сякаш засегнатите не присъстват изцяло тук и сега.

Всички тези симптоми при депресия са неочаквани както за потърпевшия, така и за околните. Ако се проявават няколко от тях често и наведнъж, може би е време да им обърнете внимание и да разберете какво точно се случва с вас.