В старанието си да отговорят на някои въпроси, свързани с любовта, учените достигнаха до някои наистина изненадващи заключения. Някои митове бяха развенчани и се налага да осмислим новата информация по любовните въпроси. Понякога съветите от изследователите са особено полезни, за да намерим половинката си или да спасим връзката си от разпад.

Bright Side е събрал 7 изследвания в областта на психологията, които биха били от полза за онези, които търсят отговорите в любовта.

1. Всичко зависи от първата целувка.

Едно проучване от Оксфордския университет сочи, че първата целувка може да се използва като източник на полезна информация относно потенциала на връзката. По правило целувките са наистина особено важни за дългосрочните връзки (най-вече за жените). Изводът от проучването разколебава предишните хипотези, че най-важната цел на целувката е да увеличи нивото на възбуда.

2. Хората, които прекарват повече от 25 години от живота си заедно, започват да си приличат и физически.

Учени от Мичиганския университет са подложили на проучване външните белези на двойки. Резултатите сочат, че след 25-годинишен съвместен живот се наблюдават все повече сходни черти между съпрузите. Нещо повече, колкото по-щастлив семеен живот имат двойките, толкова повече си приличат те. Предполага се, че вътрешната хармония се отразява на лицевите белези на двамата.

3. Възрастта, при която се случва първият полов акт, оказва по-нататъшно влияние върху романтичния живот.

Учени от тексаския университет в Остин са стигнали до извода, че онези, които са осъществили първия си полов акт на 19-годишна възраст или по-късно, е по-вероятно да имат щастлива романтична връзка като възрастни. Освен това е малко вероятно да сключат брак прекалено рано и като цяло ще имат по-малко сексуални партньори в живота си. Също така се смята, че те са по-склонни да създадат здраво семейство и да имат моногамни отношения.

4. Романтичните филми заздравяват брака.

Едно скорошно проучване сочи, че рискът от развод намалява, ако двойката обича да гледа романтични филми. Установено е, че такъв тип филми помага на партньорите да намерят някои отговори за собствените си взаимоотношения, освен това ги предразполага към ласки и нежност.

5. Снимка на любимия намалява болката.

Ново проучване твърди, че снимката на любимия човек помага да се намали болката. Държането и галенето на ръката му действа по същия начин. Проучването е на базата на жени, които са били в щастлива връзка през последните най-малко 6 месеца. По време на експеримента те са съобщавали нивото на болката си по десетобалната система, докато гледат снимка на любимия си, на непознат човек и на стол. Оказва се, че снимките на приятелите им действително понижава болката.

6. Модерните/Съвременните бракове изискват много повече мисли, анализи, самооценки.

Учени от Северозападния университет (САЩ) са открили основната причина, която води до развод в днешно време. В съвременните връзки партньорите очакват много по-голяма психологическа удовлетвореност, докато в миналото от значение е била най-вече нуждата от сигурност, безопасност. Днес хората смятат, че бракът им трябва да запълни някакви техни лични душевни пропасти или чувство за малоценност. Затова възлагат прекалено големи очаквания на партньора си, което съвсем естествено често води до разочарование. Ако единият от двамата не полага достатъчно усилия, другият се гневи. Спасението в този случай е да се намери златната среда, да се претеглят плюсовете и минусите и да се подредят правилно приоритетите. Идеалният партньор не съществува. И вие самият не сте такъв.

7. Мъжете с по-висок коефициент на интелигентност са по-малко склонни да изневерят.

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис са установили, че по-интелигентните мъже е по-малко вероятно да изневерят. Изследването се основава на хиляди мъже и младежи, които са били подложени на различни въпроси и поставени в хипотетични ситуации. Резултатите недвусмислено сочат, че по-умните от тях предпочитат моногамията.

Що се отнася до жените, нивото на интелигентност при тях според учените няма отношение към склонността за изневяра.

Превод: Цветелина Велчева