Човешкият ум е много странен. Помни текста на песен, която не сме чували от години, но не и името на човека, с когото току-що сме се запознали, освен ако съзнателно не се помъчим да го направим. Разбира се, много е трудно да си наложим да помним, докато сме съсредоточени и в разговора. Сайтът Lifehack.org предлага няколко психологически трика, с които да помните имената на хората дори и при следващата среща.

1. Често споменавайте името

Когато срещнете нови хора за първи път, най-вероятно общ приятел или колега ще ви представи. Не се поддавайте на желанието да кажете: „Приятно ми е.” Вместо това кажете: „Приятно ми е да се запознаем, Карън.” Опитайте да вкарвате името в разговора възможно най-често (без да звучите глупаво, разбира се).

Не само, че трябва да повторяте имената на нови лица, но и трябва да се опитате да го опознаете малко повече. Така те ще останат с отлично впечатление за дружелюбния и внимателен човек, когото са срещнали, а и вие сами ще осъзнаете, че е важно да запомните името им, защото може да ги срещнете отново.

2. Съсредоточете се върху настоящия момент

Когато водите разговор с няколко души едновременно, със сигурност умът ви ще започне да блуждае. (Особено, ако сте на съвещание или работна среща, нали така?) Съзнателно забранете на мозъка си да се разсейва, особено, когато тъкмо сте се запознали с нов човек. Няма да ви хареса, ако шефът ви запознае с някого, а вие веднага да кажете: „Съжалявам, забравих името ви.” Ще оставите впечатление, че или не сте слушали, когато шефът е говорил, или, че сте разсеяни. Когато се намирате в такива ситуации, винаги бъдете нащрек!

3. Припомнете си момента, в който сте се запознали

Ако приемете първия съвет да споменавате често името, ще може да използвате този момент от разговора в своя полза по-късно. Ще ви е по-лесно да помните имена, когато си спомните, че сте казали: „Приятно ми е да се запознаем, Карън.”, отколкото да си спомните, че началникът е казал: „Мат, представям ти Карън.” Само внимавайте да не се изгубите в разговора, докато опитвате да възпроизведете началото му!

4. Асоциирайте името с някоя черта

Изберете си някоя черта от личността на човека и я асоциирайте с името му. Или пък измислете глупаво стихче с името (наум, не им го казвайте!). Тази техника за запаметяване, наречена мнемоника, може да изглежда като знак на отчаяние, че не може да помните, но, ако даде резултат – възползвайте се от нея.

Ако за ваше нещастие се налага да се запознаете с няколко души накуп, разгледайте дрехите им и други отличителни черти; използвайте цвета на вратовръзката, косата, брадата, въобще всичко, което ще ви помогне. Наум ги наричайте „Майк, Сивия костюм” или „Робърт, кафявата вратовръзка”. Само внимавайте да не изречете тези прякори на глас! И помнете – няма да са облечени по същия начин следващия път, затова опитайте да им запомните имената до края на първата среща.

Прочетете целия текст на сайта на Мениджър Нюз.