Можете ли да си представите свят без лъжи? Опитайте и мислете най-вече за това колко много ще загубим или пък колко ще спечелим ако престанем да се лъжем един друг. Е, добре, лъжи е малко пресилено, грубо. Нека го кажем по-елегантно – ние играем роли всеки ден, а някои толкова се вживяват, че е невъзможно да прозреш истинската им същност, пише Мениджър Нюз. Може би не е толкова важно, а може да се окаже неприятно или раняващо разочарование да прогледнеш за някого, да разбереш кой е той всъщност. Но понякога се налага, особено ако интуицията ви казва да си имате едно на ум за дадена личност от обкръжението ви.

Включете всички сензори, анализирайте и си правете изводите.

1. Наблюдавайте хората в критични ситуации

Това са моментите, в които никой не може да „играе” или мами. Няма възможност и време да се надяват маски и затова, в критични ситуации хората действат така, както им заповядват инстинктите.

2. Обърнете внимание на отношението им към обслужващия персонал

Хората, обидени на живота, най-често си го изкарват на обслужващ персонал – сервитьори, чистачи, продавачи – всичко, каквото им падне пред очите. Ако някой подсвирква или щрака с пръсти, за да повика сервитьора, това е първият знак, че е идиот.

3. Следете интонацията и езика на тялото

Не е сложно да откриете достатъчно материал за езика на тялото. Лъжците могат да бъдат разпознати по няколко признака:

 - Паузи в разговора.

 - Отклоняване на погледа при неверен отговор на въпрос.

- Бърза смяна на темата на разговора.

- Порой от оправдания без никой да ги упреква.

- Често докосване на лицето.

Разбира се, не бива да прекалявате с подозрителността и вторачването в невербалните знаци, да следите напрегнато всеки жест на събеседника си. Но понякога, тази малка скала, помага да си доизясните общата картина.

4. Поклюкарствайте за общи познати

Заклевайте се колкото искате, че никога, никога не правите така, истината е, че в това отношение няма светци. Всеки, в една или друга степен обича сплетните. И, за съжаление, често не знаем докъде е границата. Поклюкарствайте с някого за общи познати, за да видите и чуете със собствените си очи и уши, колко мръсотия може да излее човекът, когото сте смятали за много етичен, благороден и мил.