Всички сме учили за еволюцията, но често забравяме, че този процес продължава и в днешно време. Нужно е да минат хилядолетия, за да забележим определени еволюционни промени. Bright Side представя няколко доказателства, че ние хората, наред с всички останали живи същества, продължаваме да еволюираме.

1. Възрастните могат да пият мляко

Генът, който помата за храносмилането на млякото, се развива в течение на времето. Някога само бебетата са можели да се хранят с мляко, а организмът на възрастните не можел да го усвоява. Но откакто хората започват да отглеждат крави, кози и овце необходимият за разграждането на млякото ген е претърпял развитие. В момента само една трета от човечеството може да усвоява лактозата. Основно това са хората, чиито предци са живели в Европа, Африка и Южна Азия.

2. Не всички хора имат мъдреци

Нашите челюсти са по-малки от тези на предците ни. Зъбите ни също са по-малки, а на някои хора така и не им израстват мъдреци. Това се дължи на разликата в начина на хранене – днес ядем много повече меки храни. В миналото мъдреците са били наистина нужни на хората, докато днес зъболекарите често ги отстраняват.

3. Някои хора са синеоки

Някога всички сме имал кафяви очи, но преди около 6 – 10 хиляди години една генетична мутация започва да се разпространява масово – тази. Въпреки че генът на сините очи не е доминантен, той се запазва във времето. Изследвания сочат, че синеоките мъже възприемат синеоките жени като по-привлекателни. Това е една от причините този ген да продължава да се предава между поколенията.

4. Средният ръст се увеличава

Човешкият ръст се е променял неведнъж в течение на времето – към по-висок, или към по-нисък, но общата тенденция е да нараства. През последните 100 години мъжете са пораснали с цели 11 см. Основните причини са промените в начина ни на хранене и на живот като цяло.