6 важни урока от детските книжки, които си струва да преоткрием като възрастни

01 юли 2016 г., 11:09
5822

Илюстрация: Shutterstock

Детските книжки на са просто красиви илюстрации и глуповати истории за животни – често те са вечни истории, вдъхновяващи и мъдри. Те говорят на детето във всеки от нас.

Вземете пример от тези шест книги и вижте как можете да приложите тяхната мъдрост в живота си.

1. „Докато някой като теб не се загрижи страшно много, нищо няма да стане по-добре. Просто няма.“

Лоракс, д-р Сюс

Тази поучителна история от д-р Сюс разказва за човек, който отрязва всички дървета в града, за да построи империята си. Лоракс се опитва да го предупреди, защитавайки дърветата, птичките и пчеличките, но човекът не го слуша. Докато...

2. „За да си истински, не е важно как си направен... това е нещо, което ти се случва. Когато едно дете те обича за дълго, дълго време... тогава ставаш Истински.“

Бархетният заек, Марджъри Уилямс

Тази трогателна история е публикувана в далечната 1922 г., но и днес е все така вярна. Тя разказва историята на едно зайче играчка, което прекарва дните си с едно малко момче – двамата играят в тревата, берат цветя и се излежават на слънцето, а вечер зайчето се сгушва в леглото при детето. Любовта на момчето помага на зайчето да осъществи мечтата си – да стане истинско. Но не просто така. Добре е да имате носни кърпички под ръка.

2. Щастието няма стойност, ако не го споделяш

„Рибата с цветовете на дъгата споделяше люспите си наляво и надясно. И колкото повече раздаваше, толкова по-щастлива ставаше.“

Рибата с цветовете на дъгата, Маркус Пфистер

Всички завиждат на красивата риба с разноцветни люспи, които блестят докато плува. Когато обаче тя отказва да ги сподели с другите, остава напълно сама. Когато решава да раздаде и на приятелите си, осъзнава, че щастието да притежаваш нещо е в това да го споделиш с другите.

4. „Не можещ да го прескочиш, не можеш да минеш под него. Трябва да минеш през него.“

Отиваме на лов за мечки, Майкъл Розен

Когато ловците си проправят път към мечката, те се сблъскват с редица препятствия: висока трева, кал, тъмна гора. Те посрещат безстрашно всяко предизвикателство. Това е подходяща метафора за живота: Когато нещата станат трудни, не можете да избегнете трудностите: трябва да минете през тях.

5. „Най-важната причина да стигнеш от едно място на друго е да видиш какво има по средата.“

Фантомът Тулбут, Нортън Джъстър

Тази невероятна история, изпълнена с игра на думи и въображение ще ви накара да погледнете на света по съвсем нов начин.

6. Създавай сам нещата по пътя си

„И Луната отиде с него“

Харолд и лилавия молив, Крокет Джонсън

С молив в ръка, Харолд създава света около себе си, като сам създава нещата по пътя си. Когато няма луна, за да осветява пътя, той я създава. Когато огладнее, си рисува пай. Като възрастни, понякога ние забравяме, че най-добрите възможности в живота са тези, които сами създаваме за себе си.

 

Ключови думи:
Коментари