Стремежът към истинско щастие е полезен не само за вас, но и за околната среда, посочва изследване, представено на 122-рата годишна конференция на Американската психологическа асоциация. 

Д-р Мириам Татцел преглежда десетилетия психологически изследвания, които подкрепят тезата, че основите на щастливия живот са от ползва и за природата.

Тя обяснява: 

„В продължение на десетилетия консумеризмът е бил в сблъсък с околната срада, с апетитите за потребление, които източват планетата от природни ресурси и ускоряват глобалното затопляне.

Нашата гледна точка е трябва да се промени потреблението, за да се спаси планетата. 

Но какво ще стане, ако подходим по-друг начин? Ако това, което е добро за потребителя, е също добро и за околната среда?“

Ето шест основи на щастливия живот, които се оказва, че са от полза и за планетата. 

1. Развивайте талантите си

Всеки има нещо, което може да прави по-добре от останалите. Вижте в какво сте добри и го развивайте. Ако още не знаете какво е, открийте го. Дайте му време, работете върху него, развивайте го. Хората получават дълбоко чувство на удовлетворение от практикуването и упражняването на талантите си. 

Но бъдете наясно: често тези таланти няма да ви изкарат пари. Затова...

2. Бъдете пестеливи

Взимането на пари на заем, за да живееш охолно звучи като бърз и лесен път към щастието. За съжаление дългът тежи в ума с всички пропорции на неговите последици (вижте какво причини дългът на световната икономика).

Така че, купувайте по-малко неща, за да не се налага да изкарвате толкова много пари, какво остава да взимате на заем.

Това означава, че ще имате време за други, по-важни неща в списъка.

3. Търсете преживявания

Ако имате избор да купите преживявания или да купите предмети, изберете преживяванията. Освен ако предметите не водят до повече преживявания. Преживяванията остават дълго в съзнанието, те обикновено се споделят с други, те ни правят това, което сме, те са несравними, и, учудващо, често не ни струват нищо. 

4. Работете върху взаимоотношенията си

Какво да кажем, което не е казвано вече милиони пъти? Семейството, приятелите, всички останали: знаете какво да правите.

5. Приемете себе си

Чувствайте се комфортно да бъдете човека, който сте. 

Да, опитвайте се да се подобрите, търсете начини за учене, израстване и т.н. но същото време оценете колко добри сте такива, каквито сте. 

Приемете себе си и бъдете добри със себе си. 

6. Търсете свобода и независимост

Независимо дали е на работа, у дома или в играта, трябва да намерите свобода в живота. Малко вероятно е да бъде чувство за тотална свобода, но в определени рамки имате нужда да имате известна свобода и контрол. 

Свободата и независимостта стигат до дълбините на човешките ни желания. 

Консумирайте по-малко = по-щастливи = консумирате по-малко

Колкото сте по-щастливи, толкова по-малко ще консумирате, толкова по-малко материалистични ще бъдете – и колкото по-малко консумирате, толкова по-щастливи ще бъдете, и така нататък. 

Това е точната противоположност на спиралата, в която толкова много хора се вкарват: чувстват се нещастни, така че консумират повече, натрупват дългове, чувстват се още по-нещастни, така че консумират още повече, и т.н. 

Мириам Татцел заключава: 

„Общество, в което някои хора се идолизират заради това, че се баснословно богати поставя стандарт на успех, който е непостижим и ни кара да се опитваме да го постигнем, като работим повече и харчим повече. 

Охлаждането на задвижваната от консумацията икономика, по-малкото работа и по-малкото потребление е по-добро за околната среда и по-добро също и за хората.“

Източник: PsyBlog