Има период от живота на детето, когато капризите изглеждат единственият възможен начин, по който то комуникира. Не бързайте да се ядосвате или разочаровате от несправянето ви – това е нещо напълно обичайно за най-малките и вината не е във вас.

Рано или късно тази фаза отминава, а единственото, което може да направите в такъв момент е да се заредите с търпение. Много търпение!

Има обаче 5 класически ситуации, които действително изправят родителите на нокти

- Детето не иска да се облича сутрин за детската градина;

- Настоява да догледа анимационното филмче, а след него още едно и още едно;

- Малкото отказва да яде. Не конкретно нещо, а изобщо;

- Не желае да стане от леглото сутрин;

- Иска всички играчки от магазина и то веднага.

А ето и 6 полезни решения, общи за всички тези ситуации

1. Опитайте се да запазите спокойствие. Не се гневете, дори това да изглежда най-естествената и успокояваща реакция за момента.

2. Бъдете твърди. След като сте казали един път „Не!“, не правете крачка назад. Загасете телевизора или му обяснете спокойно защо не може да купите всичките играчки в магазина.

3. Бъдете тандем с другия родител. Не може единият да е само лош, а другият винаги добър. Така детето лесно ще се научи при кого може да избягва правилата. А и лошият ще става в очите му все по-лош.

4. Правилата трябва да са малко, но категорични. Детето трябва да има фиксирани правила, които да му помогнат да се почувства стабилно, когато се наложи да се изправи в непознатия свят някой ден.

5. Не крещете! Колкото повече повишавате тона си, толкова по-малко думи достигат до ушите на детето. Спокойният разговор и по-тихият от обичайното тон са много по-ефективни.

6. Опитайте да превърнете всичко в игра. Сутрин дайте старт на играта „Кой ще се облече пръв – ти или аз“. Или пък го провокирайте ловко: „Обзалагам се, че не можеш сам да си обуеш панталоните/обувките?“

По материали от DonnaD / Новите родители