Какво е щастие? Ако погледнете в тълковния речник, ще прочетете: щастието е чувство и състояние на пълно, върховно удовлетворение.
Възможно ли е да се преживее в семейството?
В края на краищата всеки знае, че мъжът и жената идват от различна семейна среда, израснали са в различни условия, имат своя история и личен опит.
Следователно срещата на различни позиции и възгледи на съпрузите относно домакинството и родителството често води до разногласия, силни разрушителни емоции и проблемно поведение, което ги отдалечава от щастието.

Първото нещо, което е важно да се отбележи: има различни семейства - със и без деца, пълни и непълни, такива, които живеят в един дом с родителите, някои съпрузи са израснали в пълно семейство Някои са израснали без баща или майка, отглеждани са от баба. Очевидно в бездетно семейство решаването на проблеми с отглеждането на деца няма да е от значение, но в семейство с деца всеки ден ресурсите (енергия, пари, време) трябва да се разпределят. Това създава напрежение.

1. Балансирани отношения с децата

Семейството може да се нарече щастливо, ако има балансирани отношения с децата. Те се проявяват по различен начин в различните семейства, но щастливите родители знаят как да формират адекватни очаквания от детето, преценявайки неговите физически и умствени възможности, според възрастта и особеностите му. Затова мама и татко са доволни и удовлетворени от отношенията си.
В здравото семейство родителите не подценяват интересите и желанията на детето и не му налагат своя тип поведение и начин на живот.

2. Имат подкрепата на по-старото поколение

Важно е да отбележим веднага: подкрепата идва и от двете страни. Щастливото семейство разчита на родителска подкрепа, не винаги материална. Понякога е достатъчно баба и дядо да седят с децата, или да намерят точните думи за подкрепа в трудни моменти.

3. Доволни са от ежедневието си

Важен признак на щастливо семейство е способността на партньорите да изпитва удовлетворение от живота. Ако не са доволни, това е може би основната причина за обиди, хули, омраза и дори сбивания.
Баналните фрази като „Отново чиниите не са измити“, „Отново боклукът не е изнесен“ , издават общо неудовлетворение – не конкретно заради боклука и чиниите.
Ясните споразумения за това кой ще поддържа къщата чиста и кой ще пазарува, могат да донесат хармония и усмивки, а оттам и състояние на щастие.
Всяко семейство решава ежедневния проблем по различни начини: в някои само съпругата управлява домакинството, други разделят ежедневните задачи наполовина, поне докато децата растат.
Големи трудности имат семейства, в които съпругата е заета с отглеждане на деца, професионална кариера и домакинство, а съпругът изгражда кариера, но избягва да участва в домакинството. Той се движи от стереотипа, че „миенето и чистенето не са мъжка работа.“ Този модел е разрушителен в съвременните семейства.

Продължава на страницата на Новите родители