Колкото по-топло и по-зелено става навън, толкова повече ви се пътува. Познато ли ви е това усещане?

Когато сте с деца обаче има и други усещания, свързани с пътуването. И много често те не са особено приятни.

Има ли начин да преодолеете неприятните моменти и да превърнете еднодневната или по-дългата семейна екскурзия в прекрасно преживяване? Ето 6 антистрес съвета, които ще ви помогнат в това начинание.

1. Намалете темпото

Когато имате деца трябва да промените навиците си на пътуване. Иначе казано – да намалите темпото. Ако преди сте бързали да грабнете саковете и да се отправяте всеки уикенд към поредната интересна точка за покоряване или просто за релакс сред природата, сега трябва да се съобразите и с „ремаркетата“, както обичат родителите да наричат децата, тръгвайки на пътешествие.

Защото дума е точно тази, когато става дума за малки деца. В колата опитвате да съберете почти цялата къща (просто всичко това е необходимо) и през ума ви преминават нездрави мисли за допълнителен багажник, а защо не и за ремарке.

Това, което обаче е по-важно да направите сега, е да укротите самото пътуване. Защото времето има съвсем различно измерение за децата. За възрастните часовете, прекарани в колата, минават бързо. Но при малчуганите не е така. Нужно е да спирате по-често, да правите повече почивки и то по възможност на места, където те могат да поиграят и да се разсеят.

Това налага да изучите и възможните детски площадки по пътя, където може да се спира. А след като пристигнете, оставете децата да свикнат първо с мястото и едва тогава се впускайте към разглеждане.

2. Планирайте пътуванията

Дори да става дума за уикенд извън града, той трябва да е планиран подробно и внимателно. Винаги трябва да сте готови с допълнителни дрехи и обувки за подмяна, както и с лека храна, ако закуската в избрания от вас хотел не се хареса на детето.

И задължително избирайте място, което позволява обяд и вечеря в почти същите часове, в които обичайно се храните. При малките деца е важно този режим да се запази, за да не ги изнерви.

3. Бъдете гъвкави

Направете си един груб план на пътуването, в който да отбележите опорните точки. Но проявете достатъчно гъвкавост, ако нещата в своя ход се променят и се наложи да действате според неочакваните обстоятелства.

За тази цел много ще ви помогне събирането на достатъчно предварителна информация за местата, които смятате да посетите. Така ще знаете и ще сте подготвени как да реагирате, ако случайно се наложи.

Всичко това ще ви спести излишното безпокойство. И помнете – не е проблем да се отклоните от предварителната програма, ако това ще донесе забавление на всички и ще бъде съобразено с нуждите на децата.

4. Включете и малчуганите

Когато планирате уикенд далеч от дома, винаги е добре да попитате децата за техните желания. Така ще разберете дали те имат някакви предложения и планове – например искат да вървят по горски пътеки.

Това ще ви помогне да впишете и техните желания в програмата, което ще им достави много голямо удоволствие и радост, че мама и татко са се вслушали в тях.

Добър вариант е и да помолите децата да ви помогнат с опаковането на багажа. Така ще им намерите интересно занимание, а и ще ги научите как да разпределят вещите си, когато тръгват някъде.

Продължава на страницата на Новите родители