Децата, когато са повече от едно в семейството, неизменно преминават през фазата на ревността. Разбира се, има и изключения.

Но като цяло в повечето случаи те се борят за вниманието и обичта на мама и татко, смятайки че братчето или сестричето получава повече. Което поражда ревност и може да се окаже доста травмиращо, ако не им помогнете да се справят с този проблем.

Предлагаме ви 5 изпитани трика, които ще ви улеснят в това начинание и ще ви спестят драмите и сълзите, които понякога наистина се чудите как да преборите, така че да не нараните нито една от страните.

1. Включете по-голямото дете в грижите за бебето

Това със сигурност сте го чували и чели стотици пъти. И сте се чудили защо понякога работи, а друг път не помага. Проблемът е в съпътстващите обстоятелства.

Много важно е в каква обстановка и как точно ще се случи това. Границата между вменяването на отговорност и търсенето на помощ е много деликатна. В първия случай детето остава с впечатление, че всички трябва да обслужват новопоявилия се натрапник, включително и то. Тоест отнема му се възможността да бъде в центъра на внимание и то се чувства изтласкано на заден план.

Във втория вие търсите неговата помощ, защото знаете, че може да се справи, виждате колко много е пораснало, доверявате му се и най-важното – вярвате му безапелационно. В този случай детето вече се чувства герой, а не потърпевш и приема много по-лесно бебето.

Много помага също така, когато го включите в някоя от дейностите – например къпане на бебето или преобличане (без смяна на памперса, защото гледката със сигурност няма да му допадне), да му разказвате как и него сте къпали по същия начин и какво е обичало да прави в коритото, да разкажете някоя смешна случка по време на преобличане и т.н.

2. Покажете му предимствата да бъде батко или кака

Това много помага, тъй като дава възможност на по-голямото дете да оцени ситуацията от друга гледна точка.

Може например, да му покажете колко по-добре е да бъде батко или кака, защото така не се налага да има следобеден сън, а през това време да си играе – само или с вас. А малкото е принудено да спи.

Освен това вечер може да си ляга малко по-късно, което е също предимство. Ако се поразровите, ще откриете доста такива възможности в ежедневието, които може да посочите на голямото дете.