Всички си поставяме цели. Някои изпълняваме с лекота, други – с цената на много усилия и лишения, а трети изобщо не постигаме никога. Когато отчайващо силно се стремим към нещо, но не можем да го постигнем, идват на помощ няколко странни и шантави, но много ефикасни трикове. Ето какво можем да направим:

1. Нека действаме наистина, ама наистина очевидно.

Ако целта е да правите йога например, но ако стаята, в която се упражнявате, е със скучни бели стени и телевизорът е винаги включен, мотивацията може съвсем да замре. Ето какво можете да направите – поставете постелката си за йога на видимо място, включвайте телевизора само в определени часове и си сложете някакъв мотивиращ плакат на стената.

Специалистите психолози казват, че пространствата определено оказват влияние на начина, по който се чувстваме. Контекстът е ключът към успеха. Ако подобрим средата/контекста, ако отстраним, които не искаме и не харесваме и ги заменим с неща, които харесваме, мотивацията и настроението ни ще се подобрят.

2. Минимум усилия в прогресия.

Да четете само по една страница на ден, е много по-лесно, отколкото да четете цяла глава. Започнете оттук. Изберете нещо малко, нещо лесно и постижимо. След това си поставете цел да го надграждате всяка седмица, после всеки месец. Тръгнете по прекия път. Изберете фитнес, който е най-близо до дома ви и т.н.

Всеки път, когато полагаме повече усилия, отколкото сме готови да дадем, част от ентусиазма ни се губи. Ако фитнесът изисква придвижване с кола или транспорт, вероятността да го посещаваме често, е минимална. Затова възползвайте се от всичко, което би могло да ви улесни, за да започнете, защото знаем, че началото е най-трудно.

3. Украсете реалността, за да я постигнете.

Ако например искате да бягате много бързо и да спечелите маратон, а пък се занимавате само с джогинг на този етап, може да опитате да казвате на хората, че сте бегач. Може да не отговаря съвсем на истината, но когато приемете нещо като част от вас и свинете с него, след това е много по-лесно да го постигнете.

Мотивацията идва, когато пожелаем нещо искрено и повярваме в него. Навикът е голяма част от мотивацията, така че е важно да си го създадем.

4. Награждавайте се.

Измислете си начин да се награждавате, когато направите нещо трудно за вас, нещо, което ви изважда извън зоната на комфорт. Изградете си системата на действие. Дали ще е любимото ви лакомство, дали ще си купите нещо, което отдавна искате, мозъкът ви ще получи сигнал, че наградата е заслужена, защото е вследствие на усилие, което сте положили.

Навиците се грижат да намалят енергията от мозъка. Повторението създава навици. Колкото повече повтаряте действието, което ви затруднява, толкова по-лесно ще се превърне в навик и мозъкът ви ще го възприеме като рутина.

А награждаването е част от процеса и може да бъде само в услуга на мозъка ни, за да възприеме по-бързо трудното като лесно.

5. Открийте мечтите си и ги преследвайте, но останете реалисти.

Обичате да готвите, готвите добре и един ден осъзнавате, че искате да станете готвач. Честито! Сега спрете за момент, не слагайте розовите очила. Целите и мечтите са само началото на едно дълго пътешествие.

Ако трансформираме желанията си в големи цели, е възможно да се откажем от тях. Демотивацията е опасна, затова се старайте да се освободите от стреса по пътя към осъществяването на своите мечти. Важно е също да не попадате в психологическия капан на мислите си, че вече сте там, което автоматично повишава очакванията ви и съответно увеличава риска от разочарования. Затова напредвайте с малки, но сигурни стъпки към целите си.

Успех!

Brightside