Нервни сте. Предстои ви важна презентация или бизнес среща. Имате чувството, че сте забравили нещо...

Всичко се крие в самоконтрола, казва пред Inc.com Черил Долан, съветник на топ мениджъри и лектор. Успеете ли да постигнете контрол на нервната си система, така че да почувствате кой сте и какво отстоявате, вие ще се справите блестящо с предстоящото изпитание и ще позволите на хората срещу вас да разберат кой сте в действителност, пише Мениджър Нюз.

За щастие подготовката е нещо наистина лесно и дори забавно.

Когато се почувствате нервни или уплашени, използвайте тези 5 лесни стъпки, които ще ви направят по-уверени, ще ви вдъхнат кураж и ще ви помогнат да бъдете себе си:

1. Вземете снимка на някой значим за вас човек или близък приятел

Една или две минути прекарани в разглеждане на снимка преди задача, която ви изнервя, ще ви помогне да рестартира нервната си система. Ще се почувствате по-отпуснати и уверени, защото ще се почувствате на собствена почва, дори и в неудобна и необичайна ситуация.

2. Играйте си с гумена топка

Процесът на свиване и отпускане на мускулите, дори просто да правите моторни движения, намалява сърцебиенето и сваля напрежението. Също помага и броенето на броеница или прехвърляне на обикновено камъче в дланта; за това много хора успяват да се концентрират, докато си играят с химикалка. Играта с гумена топка е идеална при важно телефонни разговори и уеб семинари.  Много важно е това, което правите, за да свалите напрежението си да не пречи на останалите.

3. Седнете на голяма йога топка и подскачайте.

Долан препоръчва това упражнение да се прави около 15 минути. „Наистина е забавно, кара ви да се смеете и променя химичния ви състав на мозъка”, обяснява тя. „Не можете да си освобождавате адреналин и кортизол докато се смеете. Вместо това освобождавате ендорфини, което намалява напрежението и ви прави по-отпуснати и уверени. Ефектът често продължава около 2 часа”, допълва Долан.