Повечето майки са наясно защо на малки дечица не бива да се дават чипсове, колбаси и шоколадови бонбони, но опасност може да представляват и храни, които са добре известни с ценните си свойства. Някои продукти, полезни за възрастните, влияят негативно на детското здраве.

Всеки диетолог ще ви обясни подробно как храненето влияе на здравето и развитието на малките, особено в първите години, колко е чувствителен детският организъм и колко е важно да внимавате какво му давате да яде.

Екзотични плодове


Снимка: Guliver / iStock

Плодовете и зеленчуците по принцип са идеални за първите етапи на детското хранене, но и тях е нужно да избирате внимателно. Най-добри за деца са сезонните и характерните за района на местоживеене продукти, а екзотичните е препоръчително да избягвате. Малките деца до 3 г. може да харесат плодове с необичаен вкус като папая, карамбол, ананас или личи, но не е добра идея да им ги поднасяте, дори да искате да разнообразите менюто им с нещо необичайно. За да избегнете грешки, консултирайте се с педиатър и наблюдавайте внимателно малките за реакции към храната. Например ягоди не бива да се дават на деца, преди да навършат 2 години, а гроздето не се препоръчва до 3 години.