Да си родител е много трудно, но да си дете също не е лесно. Често то смята, че няма абсолютно никакъв контрол върху живота си, защото родителите не му оставят възможността да решава и да избира.

Мама и татко решават какво ще облече, на какви кръжоци ще ходи, какво ще яде, къде да почива и т.н. Представете си себе си на негово място - винаги да сте под контрол и да не ви е поволено да вземете решение по никакъв въпрос.

Ако детето започне да се бунтува, това е добре, защото означава, че свободолюбивата му личност се развива.

За да избегнете ненужни конфликти, го оставете да спечели тази война. Нека има сфери, в които то ще бъде пълноправен господар, само да взема решения и да се изправя пред последствията.

Прическа

Позволете на детето си да взема решения относно собствената си коса. Прическа, дължина, цвят - това е начин да изрази себе си, дори ако тези решения предизвикват у вас, меко казано, смесени чувства.

В крайна сметка експериментирането с външния си вид е чудесен начин то да се изправи срещу последствията от избора си и да научи нещо за себе си.

Например дългата, немита коса на главата на тийнейджъра може да го затрудни да намери първата си работа. А яркосините къдрици на главата на момичето могат да я превърнат в кралица на класа.

Дрехи

Както при прическата и обличането е начин да изразите себе си. Битките какво да облече или не, могат да започнат изненадващо рано – още когато хлапето е само на две до три години.

Само до вчера то безропотно е носило всичко, което мама му навлича, а изведнъж, без предупреждение, ситуацията се промени драстично. То вече не иска да обува тези чорапи, тази тениска, тези гащички, тази рокля ... Иска да избере всичко само.

Изборът обикновено е ужасен, но си струва да го оставите да го направи. Така то изразява своята самостоятелност и независимост и това трябва да бъде подкрепено по всякакъв начин.

Разбира се, когато детето е още малко, все още трябва деликатно да опитвате да го насочвате, защото би било странно да тръгне на разходка през зимата по сандали.

Храна

Много често конфликтите между деца и родители възникват на базата на храната.

Детето отказва да яде много храни. Ако открие домат, дори в любимата му пица, няма въобще да я изяде.

И това, разбира се, е много обидно за мама, която я готви с любов. Тя може да опита на сила да го нахрани. Това обаче никога не трябва да се прави, освен ако не искате детето ви да развие хранително разстройство. Да не говорим, че принудата, с която ще се сблъска на всеки обяд или вечеря, напълно ще развали връзката ви.

Много по-добре е да му дадете избор – да сготви това, което непременно ще яде, но в същото време сложете на масата храната, която го отвращава, за да може да опита нещо ново, ако реши. Това ще превърне вашите обеди и вечери от бойно поле в спокойно и приятно забавление.

Сън

Много деца не искат да спят сами и родителите трябва да ги приспиват с часове. Ако детето ви помоли да легнете с него, докато заспи, в никакъв случай не е нужно да отказвате. Не забравяйте да легнете и да прегърнете бебето си (въпреки че може изобщо да не е малко дете). Това е много полезна практика както за него така и за вас – облекчава стреса и ви прави много по-щастливи.

Освен това, не забравяйте, че всичко това скоро ще свърши - то ще порасне и никога повече няма да ви моли да го гушнете, за да си легне.

Приятели

Може не винаги да харесвате онези деца, които вашето хлапе е избрало за свои приятели. Но бъдете търпеливи. Приятелството е много важен житейски урок и ако започнете да се намесвате, тогава детето няма да го научи, няма да натрупа опит и да разбере какво означават добри и не толкова добри приятели.

Затова е по-добре просто да му съобщите, че сте там и ако има нужда, то винаги може да поиска помощ и подкрепа.

По материали на deti.mail.ru, Мона Василева / Новите родители