Едни от най-добрите съвети, които получаваме през живота си, са тези от нашите родители. Пак от тях трупаме опит и умения, които ни помагат като възрастни.

Има обаче 5 неща, които са ни жизнено необходими, но понякога се подценяват от родителите. А трябва да бъдат научени и то максимално рано, за да се превърнат в полезен навик след време, съветват психолозите.

Кои са тези важни уроци, на които родителите да научат децата си?

1. Да умеят да готвят

Напълно нормално е малкото дете да проявява любопитство към онова, което се прави в кухнята и съдържанието на шкафовете. Приготвянето на обяд или вечеря то възприема като игра.

Не бързайте да го гоните в неговата стая, дори да ви се пречка. Използвайте интереса му, за да му покажете подходящи за неговата възраст неща, които да опита да направи само.

Готвенето, според психолозите, помага за развиване на комуникативните умения и изразяването на любов. Това е акт на безкористност, който не изисква много усилия, но в замяна носи удовлетворение и освен това укрепва връзката.

Затова никога не казвайте, че им е рано, а ги насърчавайте да открият удоволствието от готвенето. В практичен план – това ще им бъде много полезно, когато трябва сами да се грижат за храната си.

2. Да не се срамуват да показват обичта си

Не става въпрос само да обичате децата си. Ясно е, че го правите. А и да ги научите да показват обич.

За да направят това обаче, трябва първо вие да демонстрирате, че не се срамувате от чувствата си. Да им покажете как се дарява обич, как се държат хората, които са привързани един към друг, как се отнасят с другите около тях.

Ако у дома или когато сте навън, се държите студено, необщително и сте подозрителни към всичко, което ви заобикаля, децата попиват тази информация и я прилагат, когато вече са възрастни. Възможно е да станат затворени и некомуникативни.

Не забравяйте, че в даден момент от растежа си, малчуганът ще отхвърли проявите на привързаност към него. Въпреки това не го лишавайте напълно от тях, просто променете начина, по който показвате любовта си.

Прегръдките и целувките могат да бъдат категорично отхвърлени през юношеството, защото тийнейджърите искат да изглеждат по-големи и не харесват такива неща. Но потупването по гърба, удрянето на дланите и дори намигването имат същия ефект като прегръдката.

3. Да ценят и разбират стойността на парите

Никога не се превръщайте в банкомат за детето си. Независимо от възрастта му. Вместо това го научете да цени и разбира стойността на парите и как те се печелят.

Не става дума да обяснявате подробно всичко или да принуждавате децата да се превръщат в спестовници от съвсем малки.

Според психолозите, след 3-годишна възраст е най-подходящото време да запознаете децата с понятието пари. Това може да се случи чрез разговори, в които да опишете какво представляват, как идват в семейството и защо не е възможно да се купят всички играчки в магазина.

Родителите трябва да научат децата и да печелят пари по честен начин като им обяснят как става това, каква независимост дава и как любимата работа един ден ще им донесе печалби и признание, защото се прави с обич.

Продължава на страницата на Новите родители