Природата на паметта все още не е достатъчно проучена, но има достатъчно доказателства за това кои са основните фактори, които я влошават и какъв е механизмът на тяхното действие.

1. Пушенето

Цигарите въздействат отрицателно на цялата нервна система ив частност на работата на главния мозък. Резултатите от различни изследвания сочат, че пушачите показват по-лоши резултати в упражненията но запаметяване отколкото останалите хора.

Никотинът наистина може да подобри временно краткосрочната памет, но при продължително наличие на вредния навик дългосрочната памет постепенно изпада в истински нокаут.

2. Недояждането

Също както един автомобил, нашият мозък се нуждае от гориво с високо октаново число. Именно такова гориво е глюкозата, която на практика представлява чиста енергия. Затова, ако тя не достига, мозъкът преминава в режим на сън, т.е. висшите му функции намаляват и дори спират.

3. Херпесът

Става дума за изключително сериозни форми на заболяването, които въздействат крайно негативно на мозъчните функции.

4. Алкохолът

Да, алкохолът в малки дози (и най-вече червеното вино) вече се смятат за безспорно полезни за здравето. Но злоупотребата с него, независимо от възрастта, имат силно негативно влияние на работата на мозъка и значително влошават паметта.