На мода са така наречените „развиващи“ интелекта на детето играчки. Производителите се надпреварват да изобретяват все „по-умни“ игри, които да са от помощ на родителите.

Самите те, естествено са отгледани без тях. Спомнете си за детството на вашите баби, прабаби, стигнете и още по-надалеч – във времето на кроманьонците и неандерталците.

Списък с най-качествените играчки събра сайтът Wired.com.

Пръчка

Тя е универсална играчка – истинска класика. С нея са играли нашите майки, баби и дядовци. Защо и децата ни да не играят с нея?

Главното ѝ достойнство е нейната многофункционалност. Тя може да стане кон, сабя, лопата, да послужи за „ръце“ на плашилото или на снежния човек ... Каквото детето поиска.

При това перфектно се съчетава с другите играчки от този списък.

Пръчките са с различни размери и форма – така че бързо и лесно може да се събере богата колекция.

Не е проблем, ако някоя се счупи или изгуби – лесно може да бъде заменена. Пръчките са взаимозаменяеми и детето няма да се натъжи, особено, ако тайно я подмените. А всяка от тях за него е уникална и незабравима.

Основният и единствен недостатък е рискът от травми, особено, ако се използва като оръжие. По тази причина много родители не разрешават на децата да играят с пръчка.

Кутии

Още една многофукционална играчка. В зависимост от формата и размера тя може да се превърне във всичко, което детето реши. Или, ако вие му подскажете някоя идея.

Оставете фантазията да твори.

Кутията може да стане част от интериора на „детската къща“, скривалище, кораб, лека кола, самолет, влак, космически кораб, скафандър от „Междузвезди войни“ ...

Единственият недостатък е, че трудно може да я намерите, когато ви потрябва. Затова мислете от рано и си пазете кашоните. А едва ли някой магазинер ще откаже да ви даде един, ако му обясните за какво ви трябва. И то безплатно.

Въженце

Не е подходящо за най-малките, които може случайно да се оплетат и задушат. Но по-големите и разумни деца успешно включват въжето в най-разнообразни игри.

То може да стане повод за плюшеното кученце, магически уред за затваряне на вратата от дистанция, люлка, с него може да се скача и прескача ...

Прочетете още на страницата на Новите родители