В днешно време много млади бъдещи родители посещават курсове, където научават повече за рутината на бебетата в банята. Но когато се сблъскат с действителността и трябва да се погрижат за деликатната бебешка кожа, нещата са малко по-различни.

Ето някои от най-често срещаните грешки, които е добре да знаете, за да не ги допускате!

1. Къпете бебето си твърде рано

Както знаете новородените бебета излизат на бял свят, покрити с кремообразна течност, наричана верникс. Тя не изглежда особено приятна, но всъщност е много полезна за кожата на детето, така че е хубаво до къпането да са минали около 6 часа от раждането.

2. Къпете го твърде често

Да, създаването на вечерна рутина е от значение, но когато става въпрос за къпане при най-малките, наистина не е необходимо то да се случва всяка вечер. Два пъти седмично е напълно достатъчно, сочат най-новите изследвания по темата.

3. Използвате твърде много продукти

Използването на много козметика не е гаранция за правилна грижа за кожата на бебето. Просто се придържайте към хидратиращите продукти, без парфюми и оцветители.

4. Използвате твърде гореща или твърде студена вода

Правилната температура на водата по време на къпане на бебето, трябва да бъде около 38℃.

5. Страхувате се от пъпчето

Както всички родители, вероятно и вие се вълнувате и тръпнете в очакване кога пъпчето на новороденото ще изсъхне и падне. Поради тази причина се отнасяте към него толкова нежно и дори със страх по време на къпането. Най-доброто нещо, което трябва да направите в такава ситуация, е да игнорирате изсъхналата част и да погледнете кожата отдолу. Ако по нея има лепкав секрет, избършете го внимателно със спирт или просто с вода върху марля.

По материали от Parents / Новите родители