Кой би помислил, че в такова просто нещо като всекидневния душ може да има място за грешки? В действителност има няколко правила, които са важни за здравето на кожата ни.

Ето как ги нарушаваме.

1. Прекалено гореща вода

Горещата вода изсушава кожата и я кара да се лющи. Тя отмива твърде много кожни мазнини и я оставя без защита. Също така увеличава притока на кръв, което често води до зачервяване, възпаления и обриви.

2. Твърде продължително къпане

Също като горещата вода, продължителният душ изсушава кожата прекалено много, което може да доведе до обриви и сърбеж. Оптималната продължителност на всекидневния душ е около 10 минути.

3. Прекалено много пенливи душ гелове и сапуни

Колкото повече е пяната, толкова повече са повърхностно активните съставки в един душ гел. Това означава, че нарушавате защитния мастен слой, което води до по-суха и грапава кожа. Освен това, ако антибактериалните миещи препарати не са ви предписани специално, е добре да не ги използвате, още по-малко всеки ден.

4. Стари или мокри гъби

Мокрите гъби и тривки са идеална среда за развъждане на бактерии и плесени, тъй че е важно да ги сменяте поне веднъж месечно. Опитайте да използвате хавлиена кърпа или ръкавица, която по-лесно се пере и суши. Не забравяйте да изсушавате гъбата след употреба.

5. Прекален енергично сушене

Подсушете тялото си с мека кърпа, оставяйки кожата леко влажна. Тогава използвайте любимия си крем (или кокосово масло) и кожата ви ще бъде гладка и здрава.

Източник: Bright Side