Във времена като днешните е необходимо да направим равносметка за това в какво състояние оставяме природата и какво означава това за нас самите. За съжаление, световната екология изглежда все по-зле с всяка изминала година. Глобално затопляне, планини от боклук, прогнози за ледников период – това дори не са всички най-опасни проблеми. Може би все пак си струва да си спомняме за природата по-често от веднъж в годината.

Кои са петте фактора, които представляват най-голяма опасност за човечеството и природата? За съжаление, всички те съществуват по наша вина.

Влошаването на въздуха

Въздухът е един от най-важните фактори, необходими за нормален живот. Качеството му влияе пряко върху всички функции на организма ни. За нормално съдържание на кислород в него се смята нивото от 21%. Ако то е по-малко, резултатът е влошаване на всички процеси на обмяна на веществата. Страшно е да се помисли доколко въздухът в големите градове отговаря на тези изисквания.

Заплахата от всемирен потоп

Не бива да забравяме и за значението и силата на водата. От много години редица учени предупреждават, че глобалното затопляне топи ледовете на Северния и Южния полюс със стряскаща бързина. Това на свой ред води до покачване нивата на световния океан. Теоретично след няколко десетилетия части от Европа, Америка и Азия може да се окажат потопени под водата, ако тези процеси запазят темпото си.

Заплахата от глобално застудяване

Не всичко е очевидно, когато говорим за глобално затопляне. Съществува и друг научен лагер, според който заплахата от повсеместно застудяване е още по-страшна. По мнението на някои виновни за това са вулканите. Зачестилите изригвания блокират слънчевата светлина и могат да станат причина за падане на температурата близо до земната повърхност. Промените в течението Гълфстрийм също могат значително да изстудят северното полукълбо на планетата. Според други учени естествените цикли на Земята преминават през периоди на по-топло и по-студено време и е напълно естествено скоро да попаднем в нов мини ледников период, какъвто е имало само преди малко повече от век.

Боклукът ни засипва

През последните десетилетия човечеството потребява огромно количество стоки, след които неизбежно остават отпадъци – пакети, празни бутилки, етикети и т.н. В същото време по-голямата част от света не разполага с адекватни съоръжения за изгаряне на тоновете боклук, които се трупат всеки ден. Освен че е източник на зарази, мръсотията повишава риска от онкологични заболявания на живеещите в близост до сметища.

Епидемия от затлъстяване

Тя не е свързана пряко с проблемите на околната среда, освен с това, че изяждаме бързо и сигурно ресурсите на нашата планета – според мащабно изследване до 40 години в моретата няма да остане риба, годна за ядене – с такава скорост се излавя тя. Затлъстяването обаче има пряка връзка с модерната епоха. С напредването на технологиите ние се движим все по-малко, консумираме все повече и по-евтина храна, която често не се налага дори да готвим, и забравяме какво означава здравословна порция - особено в градовете. Според статистиката всеки втори жител на земята има излишно тегло. То пък често става причина за развиване на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

По материали от 2RussiaTV / източник: Мениджър Нюз