Характерът не води сам по себе си до щастие. Има няколко начина на мислене, поведение, вярвания и специфични действия, които могат или да ви накарат да се чувствате нещастни или точно обратното да летите от щастие, пише marcandangel.com. Можете да бъдете истински щастливи във всеки един момент. Все пак характерът си остава най-важният компонент, за да можете да живеете щастлив живот.

Защо характерът е важен? Има значение кои сме. Има значение как се отнасяме към другите хора. Чувствата, които изпълват сърцата ни, имат значение. Нашите ценности, това, в което вярваме, и начина по който живеем живота си наистина оказва влияние на това дали сме истински щастливи или не. Чертите на нашия характер и начина, по който ги развиваме могат да ни помогнат по пътя към откриването на истинското щастие.

1. Смелост

Смелостта това е съпротива на страха и контрол над страха, а не отсъствие на страх. – Марк Твен

Страхът е най-големия крадец на щастието. Той се промъква през отворените врати и краде от нашата решителност, отдаденост и възможността ни да продължим до края и да не се отказваме.

Смелостта е най-големият отмъстител на страха. Той предизвиква страха. Смелостта разбива оковите на страха, ограничава неговото негативно влияние и го прави незначителен.

Смелостта ни позволява да преосмислим нашата зона на комфорт, да се свързваме с други хора, да попадаме във вълнуващи ситуации, да прегърнем живота, да приемем болката и неизбежните промени и трудности в живота ни. Без смелостта щастието е малко повече от илюзия, един постоянен мираж, облак дим, който се изпарява във въздуха при първото предизвикателство.

2. Търпение

Търпението е да чакаш. Но не да чакаш пасивно. Това е мързел. Това е да продължаваш да се движиш, когато движението е трудно, бавно, болезнено – това е търпението.

Колко са щастливи нетърпеливите? Това, разбира се, е риторичен въпрос. Очевидният отговор е: „не много” или поне не за много дълго. Нетърпеливостта изтласква щастието от живота ни много скоро след като се е появило.

Но да се научим да приемаме, да се отпуснем на течението, да релаксираме от време на време е от критична важност, за да успеем да заживеем щастлив живот. Нетърпеливостта често е раздразнението от това, че се чувстваме сякаш изпускаме контрола от ръцете си. Но животът не е предвидим и ние не може да имаме 100% контрол над всяка една ситуация. И колкото повече се опитваме да контролираме и манипулираме случващото ни се в живота, толкова повече ще се фрустрираме от това, което се получава на финала, дори от самите усилия, които полагаме.

Това, което всъщност трябва да направим е да дишаме. Релаксираме. Да приемем. Да бъдем търпеливи. Да се научим да приемаме несигурността и да живеем с непредсказуемото. Да оставим живота да се случва. Веднъж като започнете да правите това ще се почувствате, че животът е много по-прекрасен, много по-щастлив.

3. Благодарност

Благодарността превръща болката от спомените в блажено щастие. - Д. Бонхеффер

Да си благодарен значи да виждаш доброто, а не лошото, да виждаш цветното, а не сивото, красивото, а не грозното. Това е великолепната възможност да виждаш колко красив е в действителност животът, дори когато нещата не се случват, точно както сме го планирали. Да се научиш да бъдеш благодарен изисква желанието да виждаш това, което понякога е трудно да бъде видяно. За това е необходимо пренастройване на начина на мислене.

Не че хората, които са благодарни не виждат трудностите на едно предизвикателство. Просто те се концентрират върху хубавите неща, които им предоставя това предизвикателство и възможностите, които разкрива то пред тях. Когато сме благодарни нашите проблеми не изчезват, те просто заемат по-малко място в сърцата, умовете и живота ни. Причината за това е, че благодарните хора се фокусират върху това, за което са благодарни. По дефиниция това означава, че трудностите, разочарованието, болката командват по-малка част от нашето внимание.