5 черти на характера, които ни правят щастливи

18 декември 2016 г., 15:30
4150

Shutterstock

Характерът не води сам по себе си до щастие. Има няколко начина на мислене, поведение, вярвания и специфични действия, които могат или да ви накарат да се чувствате нещастни или точно обратното да летите от щастие, пише marcandangel.com. Можете да бъдете истински щастливи във всеки един момент. Все пак характерът си остава най-важният компонент, за да можете да живеете щастлив живот.

Защо характерът е важен? Има значение кои сме. Има значение как се отнасяме към другите хора. Чувствата, които изпълват сърцата ни, имат значение. Нашите ценности, това, в което вярваме, и начина по който живеем живота си наистина оказва влияние на това дали сме истински щастливи или не. Чертите на нашия характер и начина, по който ги развиваме могат да ни помогнат по пътя към откриването на истинското щастие.

1. Смелост

Смелостта това е съпротива на страха и контрол над страха, а не отсъствие на страх. – Марк Твен

Страхът е най-големия крадец на щастието. Той се промъква през отворените врати и краде от нашата решителност, отдаденост и възможността ни да продължим до края и да не се отказваме.

Смелостта е най-големият отмъстител на страха. Той предизвиква страха. Смелостта разбива оковите на страха, ограничава неговото негативно влияние и го прави незначителен.

Смелостта ни позволява да преосмислим нашата зона на комфорт, да се свързваме с други хора, да попадаме във вълнуващи ситуации, да прегърнем живота, да приемем болката и неизбежните промени и трудности в живота ни. Без смелостта щастието е малко повече от илюзия, един постоянен мираж, облак дим, който се изпарява във въздуха при първото предизвикателство.

2. Търпение

Търпението е да чакаш. Но не да чакаш пасивно. Това е мързел. Това е да продължаваш да се движиш, когато движението е трудно, бавно, болезнено – това е търпението.

Колко са щастливи нетърпеливите? Това, разбира се, е риторичен въпрос. Очевидният отговор е: „не много” или поне не за много дълго. Нетърпеливостта изтласква щастието от живота ни много скоро след като се е появило.

Но да се научим да приемаме, да се отпуснем на течението, да релаксираме от време на време е от критична важност, за да успеем да заживеем щастлив живот. Нетърпеливостта често е раздразнението от това, че се чувстваме сякаш изпускаме контрола от ръцете си. Но животът не е предвидим и ние не може да имаме 100% контрол над всяка една ситуация. И колкото повече се опитваме да контролираме и манипулираме случващото ни се в живота, толкова повече ще се фрустрираме от това, което се получава на финала, дори от самите усилия, които полагаме.

Това, което всъщност трябва да направим е да дишаме. Релаксираме. Да приемем. Да бъдем търпеливи. Да се научим да приемаме несигурността и да живеем с непредсказуемото. Да оставим живота да се случва. Веднъж като започнете да правите това ще се почувствате, че животът е много по-прекрасен, много по-щастлив.

3. Благодарност

Благодарността превръща болката от спомените в блажено щастие. - Д. Бонхеффер

Да си благодарен значи да виждаш доброто, а не лошото, да виждаш цветното, а не сивото, красивото, а не грозното. Това е великолепната възможност да виждаш колко красив е в действителност животът, дори когато нещата не се случват, точно както сме го планирали. Да се научиш да бъдеш благодарен изисква желанието да виждаш това, което понякога е трудно да бъде видяно. За това е необходимо пренастройване на начина на мислене.

Не че хората, които са благодарни не виждат трудностите на едно предизвикателство. Просто те се концентрират върху хубавите неща, които им предоставя това предизвикателство и възможностите, които разкрива то пред тях. Когато сме благодарни нашите проблеми не изчезват, те просто заемат по-малко място в сърцата, умовете и живота ни. Причината за това е, че благодарните хора се фокусират върху това, за което са благодарни. По дефиниция това означава, че трудностите, разочарованието, болката командват по-малка част от нашето внимание.

4. Любовта

Тъмнината не може да прогони тъмнина; само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза; само любовта може да го направи. - Мартин Лутър Кинг

Любовта покорява всички ни! И макар това технически не винаги да е 100% вярно, любовта наистина осветява пътя към щастието. За да разберете колко жизненоважна е любовта, за да живеем щастлив живот, само за миг се опитайте да живеете живот без любов. Представете си живот, изпълнен само с омраза (Именно! Точно така, не е възможно).

Колкото повече любов бие в сърцата ни, толкова по-щастливи и жизнерадостни ще бъдат сърцата ни. Колкото повече обичаш живота, толкова повече живота ще ти отвръща с любов.

Любовта ни помага да приемем, да търсим, да откриваме най-доброто у другите хора. Това просто е по-добрият път към щастието, отколкото алтернативния.

5. Опрощението

Да простиш е най-висшата и най-красива форма на любовта. В замяна ще получите несметен мир и щастие. – Робърт Мюлер

Няма нищо, което да благоприятства постигането на щастието така, както възможността да простиш бързо, спонтанно и непринудено.

Хората, които не умеят да прощават не могат да опознаят щастието, мира, радостта, спокойствието, удоволствието от това да простиш грешките на другите. Невъзможността да простим пази сърцата ни като в затвор, държи ги недалеч от щастието, това ни е в тежест всеки ден.

Време е да се освободим като оставим болката от миналото да се разсее в тъмнината, така че новите възможности да ни извисят до нови нечувани висини на чистата радост.

Простихте ли на родителите си за грешките, които са допускали, докато са ви отглеждали? Простихте ли на нехранимайкото от детската площадка, на грубият бивш партньор, на небрежното ви дете, на невнимателния ви съсед?

Ако не сте, всеки път оставяте по една рана отворена, която може само да ви дразни, да се инфектира и да забира. Такъв тип отворени рани често могат да отровят и разболеят връзките ни с другите хора, дори с любимите хора. А понякога болестта може да се окаже фатална. Затова е по-добре да отворим сърцето си за прошката. Тогава и само тогава сърцата ни могат да получат своята заслужена порция щастие.

И последни размисли

Толкова много мастило се е изписало за силата на позитивното мислене и оптимизма. Колко е важно да запалите в себе си страстта в търсенето и опитите  да живеете щастлив живот. Важното е, че за да сме щастливи трябва да полагаме усилия и да работим върху себе си, върху характера ни, и така по пътя ще открием истинското щастие.

И най-красивото нещо в живота е, че ние хората можем да се променяме. Може да се учим, да се развиваме, да съзряваме, и да изграждаме черти на характера, които все още не сме развили. Всичко, което е нужно е малко смиреност, желание да започнеш и решителност да видиш отвъд. Сами най-добре ще решите върху кои черти на характера е важно да работите, за да вървите по пътя си щастливи. 

Източник: Мениджър NEWS

Ключови думи:
Коментари