Харуки Мураками е един от най-важните и влиятелни съвременни японски писатели и преводачи. Макар че често е критикуван в родината си заради увлечението му по Запада.

Вестник „Гардиън“ пък го определя  като един от най-големите съвременни романисти.

Със сигурност ви се е случвало да не можете да намерите подходящите думи, с които да опишете своите чувства и емоции. Когато настъпи този момент, просто се обърнете към творенията на Харуки. Той е човек, пред когото подобни препятствия не съществуват. И следващите 20 цитата го доказват.

***

Свят без любов – това е като вятърът от другата страна на прозореца. Нищо не го докосва, нищо не му вдъхва живот.

Когато излезеш от бурята, няма да бъдеш същия човек, който беше, преди да влезеш. Точно за това е самата буря.

По-рано си мислех, че хората порастват от година на година, някак постепенно. Оказа се, че не е така. Човек става възрастен изведнъж.

Aко четеш книгата, която всички четат, ще мислиш само това, което всички мислят.

На този свят няма такова нещо като грешно мнение. Има единствено мнения, които не съвпадат с вашите собствени – това е всичко.

Какво означава самотата? Тя наподобява на чувството, което те обзема, когато в някоя дъждовна вечер стоиш отстрани на устието на голяма река и дълго наблюдаваш как огромният воден поток се влива в морето.

Сърцата на хората са като дълбоки кладенци. Никой не знае какво има на дъното им. Можеш само да предполагаш по това, което от време на време излиза на повърхността.

Колкото по-възрастен става човек, толкова по-голямо място в живота му заема онова, което не отговаря на истината.

За съжаление часовникът тиктака, часовете се изнизват. Миналото се увеличава, бъдещето се смалява. Възможностите стават все по-малко, съжаленията – все повече.

Болката е неизбежна. Страданието е въпрос на избор.