Постоянно бързаме, нямаме време да се огледаме, да разчистим бъркотията у дома, да се освободим от лицемерите в живота си, да се освободим от емоционалния багаж. Всичко това един ден ще се обърне срещу нас.

Психолозите смятат, че проваленото щастие се основава на 4 основни причини и че най-често сами съсипваме живота си, без дори да го осъзнаваме.

1. Компромиси от страх да не бъдем сами.

Кой обича да е сам? Често правим компромиси от страх да не останем сами. Затваряме си очите пред хорските недостатъци, преглъщаме неща, които не ни харесват. Да сме сами и да сме самотни всъщност са две напълно различни неща. Най-добре не правете компромиси с хората, които допускате да бъдат част от живота ви, защото те имат голямо влияние върху него.

2. Потискане на чувствата.

Не се срамувайте да изразявате чувствата си. Разбираемо е да сте резервирани към другите, ако сте преживели разочарования и сте позагубили доверие в хората, но рано или късно ще трябва да се доверите отново. Важното е да сте си взели уроците и да продължите напред. Не изневерявайте на себе си само и само за да се харесате на някого. Правилният човек ще ви приеме такива, каквито сте. Ако някой ви критикува постоянно и иска да ви промени, той просто не е за вас.

3. Неумение да прощаваме.

Повечето пъти само си въобразяваме, че сме простили. Всъщност таим обида дълго време, а понякога завинаги. Не е хубаво да сме злопаметни, да носим у себе си бремето на разочарованията и обидите, защото това ни разяжда отвътре. Опитайте се да се освободите от гнева към другите и да простите на себе си и на тях. Не робувайте на миналото – животът е пред вас.

4. Сравняване с останалите.

Най-вредното и безсмислено нещо на света. За съжаление, и най-честата грешка. Отстрани животът на повечето хора около вас сигурно ви се струва много по-добър и лесен от вашия и често съжалявате, че не сте на нечие чуждо място. Истината обаче е, че всъщност не знаете нищо за чуждия живот. Нищо не е толкова просто, колкото изглежда. Всеки носи своите болки, своя кръст, не си пожелавайте ничия съдба – носете отговорност само за своята и бъдете благодарни за това, което имате. Вашият живот може би е мечта за някого.

Цветелина Велчева