Детето седи, мрънка и отказва да се облече само. Когато родителите бързат, не го оставят да капризничи, а сами се залавят със задачата и му нахлузват набързо дрехите, за да не закъснеят за детската градина. На следваща сутрин е много вероятно картината да се повтори.
Замислете се  защо се получава така.

4 причини детето да не иска да се облича само изброява педиатърът д-р Станислав Суханов.

1. Няма умения

Това е най-простото обяснение. Ако детето е още малко, все още не е готово да се облича самостоятелно. Става дума за 2-3-годишни хлапета, които не са развили и усъвършенствали това умение.
Ако обаче то е на 5 години и всяка сутрин се налага вие да го обличате, защото изведнъж сте се сетили, „че е време да стане по-независимо“, положението е сериозно.
Тежките изисквания, които изведнъж се стоварват върху детето, може да провокират не само съпротива, но и чувство на безпокойство и съмнение в себе си. То може да избухне в сълзи, да се ядоса, да се скрие в тоалетната... само и само да не се изправи пред това предизвикателство.
Въоръжете се с търпение, но не отстъпвайте. Не го обличайте вие, колкото и да бързате. Помагайте, насърчавайте.... и много го хвалете за всеки най-малък успех.

2. Скука

Лесно е да разберете, че детето отказва да се облече, защото му е скучно. Щом се приближите до него с купчина дрехи в ръце, то започва да бяга от вас. Има възможност да поиграете на „Кой ще се облече пръв“. Обявете му състезание.
Ако времето изтича, първо дайте предупреждение (точно след 10 минути излизаме от къщата), а след това започнете демонстративно да се приготвяте.
Друг начин да го накарате да се размърда е като казвате кратки стихчета или броите, докато то облича една след друга дрехите си.
Дете се забавлява и пробва обувките на мама и татко.

3. Неудобни дрехи 

Облеклото трябва да е удобно. Това е едно от най-важните изисквания. За две- и тригодишно ще бъде по-лесно да облече дрехи без копчета и ципове: тениска, пуловер, анцуг. За момиченцата – рокля.
Обувките е желателно да са с велкро.
Децата обичат удобни, меки дрехи, които не ги драскат, стискат и притесняват. И понеже непрекъснато тичат, клякат, мърдат, дрехите не бива да им пречат и да ограничават движенията им.
Ако в хода на играта шапката му непрекъснато пада и се налага да спре, за да я наглася, то подсъзнателно отчита това.
То запомня всички неудобства, свързани с облеклото , без да го осъзнава. По -късно може да откаже да се облече именно по тази причина. 

Продължава на страницата на Новите родители