3-те причини, поради които парите ни задоволяват, но не ни носят щастие

21 април 2018 г., 19:40
2965

Copyright: gualtiero boffi / Shutterstock

Парите не носят щастие. Защо обаче хората са на противното мнение?

Изглежда доста естествено да смятаме, че ако имаме повече пари, щастието ще дойде или ще се увеличи. И дори да не си го признаваме, хората се държим така, сякаш това е истина.

Повече пари значат повече неща, които може да имаш и повече, които може да направиш. Нова луксозна кола? Имате я. Къщата на мечтите ви? Имате я.

Ето загадката: науката разкрива, че връзката между щастието и многото пари е само умерена, но не и постоянна. А според някои в действителност парите може да нямат сериозна връзка с щастието изобщо.

Един от парадоксите е, че хората много често осъзнават, че парите не им носят щастие. И въпреки всичко продължават да трупат цели състояния, които в действителност не им трябват.

Ето трите главни причини защо парите не ни правят щастливи:

1. Важен е относителният доход, не просто парите. Оказва се, че нас ни интересува повече не абсолютното количество на парите, а да печелим повече от другите около нас. За съжаление колкото повече пари печелим, с толкова по-богати хора ще бъдем обкръжени и толкова по-малко относително пари ще имаме за сравнение.

2. Материалните неща не ни правят щастливи.  Придобиването на материални неща като къщи и коли ни правят щастливи само временно. Желанието за материални придобивки расте по-бързо от доходите ни и така не ставаме по-щастливи, дори реално да сме придобили нещата, които преди това сме искали.

3. Хората не започват да практикуват дейности, който носят щастие и удоволствие, когато станат по-богати. Те прекарват повечето си време в работа, в дейности, които им носят стрес и напрежение. 

Източник: Psy Blog

Ключови думи:
Коментари