Съчетаването на методите на лечение на конвенционалната и интегративната медицина стават все по-популярни и практикувани не само в Европа, но и у нас. С всяка изминала година нараства броят на лекарите и пациентите, за които включването на допълнителни терапевтични средства към утвърдените в конвенционалната медицина схеми за лечение се явява по-успешният подход в терапията на различни заболявания.

Сред най-популярните от тях се очертава хомеопатията. Общо 100 милиона европейци я прилагат в ежедневните си грижи за здравето. Данните сочат, че топ 5 европейски държави, в които най-често се използват хомеопатични услуги, са Германия (60%), Франция (56%), Австрия (50%), Испания (33%) и Обединеното кралство (15%).

Същевременно някои научни изследвания подкрепят тезата, че тя е изпитан метод за лечение и профилактика. Проучване във Франция например показва, че пациентите със семейни лекари, прилагащи хомеопатична терапия, използват значително по-рядко антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища.

1. Хомеопатията намалява епизодите на боледуване и употребата на антибиотици при децата

Това сочи клинично изследване, проведено в Израел и Индия сред деца до 2-годишна възраст. Резултатите бяха представени от ръководителя на проучването д-р Менахем Обербаум, основател на Центъра за интегрирана и комплементарна медицина и пенсиониран ръководител на модул по „Комплементарна и алтернативна медицина“ към Медицинския факултет на Еврейски университет в Йерусалим.

В рамките на 2 години екипът му проследява лечението на децата при остри респираторни заболявания и диария чрез сравнителен подход между конвенционално и хомеопатично лечение. Данните показват значително по-малко епизоди на остри заболявания при децата, лекувани само с хомеопатия, по-бързо възстановяване и значително по-малко използване на антибиотична терапия.

2. Скъсява периода на боледуване

Освен че намалява нуждата от прием на антибиотици, включването на природни лекарства в терапията осигурява по-дълги периоди на здраве. Това установява и д-р Десислава Георгиева, общопрактикуващ лекар, специалист вътрешни болести и обща медицина с над 26-годишен практически опит.

От 12 години интегративният подход е неизменна част от ежедневната ѝ практика, като с него наблюдава отлични резултати в лечението на острите респираторни вирусни инфекции, стомашно-чревни инфекции, уроинфекции, алергични заболявания.

3. Повишава имунитета

По думите ѝ след преминаването на пандемията от COVID-19 има много по-висока честота и по-тежко протичане на респираторните инфекции. При пациентите си д-р Георгиева има утвърдена схема за повишаване на имунитета, разреждане на честотата, тежестта и продължителността на боледуванията. Тя включва антивирусното лекарство Инфлуцид в комбинация с Шуслерови соли №3, №6 и №7 на Немския хомеопатичен съюз (DHU).

Подходящи са за цялото семейство, включително за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени. Приложени в коминация (по 1 табл. от всяко на ден за около 3 месеца), те стабилизират имунната система, предпазват от проникването и размножаването на вируси в клетката и повишават съпротивителните сили на организма.

Д-р Георгиева успешно прилага Инфлуцид и Шуслерова сол №3 и за терапия на вече настъпила вирусна инфекция. Приемът на по 1 табл. от всяко на час помага за овладяването на възпалителния процес, лекува симптомите и предпазва от настъпване на усложнения. А с помощта на Инфлуцид и Шуслерови соли №3, №5 и №8 успешно може да се понижи температурата на болния пациент.